‘Samsonseks’ is het woord van 2016

Samson en Gert © gf

Het woord ‘samsonseks’ is door woordenboekuitgever Van Dale uitgeroepen tot Woord van het Jaar 2016 in Vlaanderen. Het woord staat voor seks terwijl de kinderen voor de televisie worden geparkeerd.

Het voorstel kwam van Ingrid Renders, VRT-medewerker en jonge moeder.

Ze stelde het woord ‘samsonseks’ voor tijdens een uitzending van radioprogramma Hautekiet. “Wanneer kunnen ouders nog eens heerlijk van elkaar genieten zonder dat hun kinderen hen storen? We kunnen vaak niet eens ongestoord naar het toilet. Laat staan dat we rustig met onze wederhelften kunnen vogelen.”

En dus worden de kinderen voor tv geplaatst, om de ouders even vrij te geven.

Volgens Renders komt het moment vaak tijdens ochtendlijke kinderprogramma’s. Ze haalde haar inspiratie uiteraard bij Samson en Gert, al had ze evengoed een ander programma kunnen uitkiezen.

Betonstop

Via een website van van Dale kon men van 30 november tot 19 december over dit en andere woorden stemmen. Ruim 100.000 stemmen werden uitgebracht, en 43 procent daarvan gingen naar ‘samsonseks’.

‘Betonstop’ werd een verre tweede met 15 procent, en ‘pokémonterreur’ werd met 13 procent derde.

In Nederland werd ’treitervlogger’ met 35 procent van de stemmen het woord van het jaar. Die term verwijst naar “iemand die videoblogs maakt van het treitergedrag van zijn vrienden en die zelf, door dit gedrag te filmen en de film te publiceren, ook overlast veroorzaakt”. De winnaars van de voorbije jaren waren kraamkost (2015), flitsmarathon (2014), selfie (2013) en frietchinees (2012).

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content