‘Samensmelting CD&V en N-VA zou een goede zaak zijn’

Stefaan De Clerck © BELGA
Joël De Ceulaer
Joël De Ceulaer Was redacteur bij Knack van 1999-2011 en van 2013-2015

‘De N-VA is veranderd. En niet ten goede.’ In een interview met Knack zegt CD&V-kopstuk Stefaan De Clerck, die na 23 jaar toppolitiek onlangs voorzitter werd van Belgacom, dat een samensmelting van zijn partij en de N-VA een goede zaak zou zijn.

In een opmerkelijk openhartig interview met het weekblad Knack blikt Stefaan De Clerck deze week uitgebreid terug op zijn politiek carrière. Zo herinnert hij zich de dag na de verkiezingen van 2003. ‘Toen heb ik de hele avond bij Geert Bourgeois thuis gezeten’, zegt hij. ‘De CD&V was ter plaatse blijven trappelen als partij, en de N-VA had maar één verkozene, Bourgeois zelf. Ik had hem vroeger al voorgesteld om in kartel naar de kiezer te gaan, maar toen wilde hij nooit. Die avond voelde ik dat hij er klaar voor was. Yves Leterme, die mij opvolgde als voorzitter, heeft die gesprekken verder gezet en het kartel bezegeld.

U hebt de N-VA zo wel groot gemaakt.

Stefaan De Clerck: Dat is juist. Maar we moeten dat op lange termijn bekijken. Ik denk dat de relatie tussen het Vlaams-nationalisme en de christendemocratie diep verankerd zit in het Vlaamse DNA. Vandaag zijn we aparte partijen en is de N-VA veel groter dan de CD&V, maar wie weet wat er morgen en overmorgen gebeurt.

Bedoelt u dat ze elkaar ooit weer zullen vinden?

Stefaan De Clerck: Waarom niet? Ik sluit dat zeker niet uit. Die grondstroom, waarin beide componenten vertegenwoordigd zijn, blijft bestaan. Toen wij dat kartel sloten, was het een tamelijk warme grondstroom. Ondertussen is de N-VA een beetje veranderd, en niet ten goede. Ook voor hen zou een nieuwe samensmelting een goede zaak zijn. Wij kunnen elkaar beter maken. De warmte van CD&V en de scherpte van N-VA. De focus op de ontvoogding van de mens en de focus op de ontvoogding van de natie. Dat gaat heel mooi samen.

Partner Content