Rutten: ‘Miljarden subsidies voor biomassacentrales is geen goed idee’

Gwendolyn Rutten © Belga Image

Partijvoorzitter van Open VLD Gwendolyn Rutten wil geen miljarden vrijmaken voor biomassacentrales. “De nieuwe minister van Energie Bart Tommelein zal dan een alternatief moeten voorstellen”, reageert Wouter Beke, partijvoorzitter CD&V.

Een dag na het ontslag van Annemie Turtelboom rakelt de voorzitter van haar partij, Rutten een van de dossiers op die de voormalige minister van Energie de nek heeft omgedraaid: de subsidiëring van de biomassacentrales. “Ik vind het verkeerd om 2 miljard subsidie te geven aan één enkel project”, zei Rutten in het Journaal.

“Vorm van bedrog”

Rutten had het zowel over de de biomassacentrales in Genk als in Gent. “Nochtans is het project in Gent een duurzaam en innovatief project”, klinkt het bij voorstanders. Volgens Rutten zijn biomassacentrales geen groene of duurzame oplossing. “Het is niet alleen een financieel slecht idee, maar het is ook nog eens een vorm van bedrog”, aldus de voorzitter. Zij zou het geld dat vrijkomt door geen subsidies uit te keren aan de biomassacentrales, gebruiken voor een verlaging van de Vlaamse energieheffing, de zogenaamde Turteltaks.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Werkgelegenheid

De bouw van de biomassacentrales zou wel voor extra werkgelegenheid kunnen zorgen, een argument waar lokale mandatarissen niet ongevoelig voor zijn. “Ik vind werkgelegenheid uiteraard belangrijk, maar het gaat hier om een beperkt aantal fors gesubsidieerde jobs. Er zijn betere investeringen in werkgelegenheid denkbaar. En ik heb begrip voor lokale bekommernissen, maar het is wel Vlaanderen dat beslist”, zo stelt Rutten.

Rutten krijgt onder meer steun van verschillende milieuorganisaties zoals Bond Beter Leefmilieu (BBL), Greenpeace, WWF en Natuurpunt. Zij lieten eerder al weten dat ze tegen overheidssteun van de centrales waren. Volgens die organisaties zou de regering het geld kunnen gebruiken om de energiedoelstellingen op een veel duurzamere manier waar te maken.Tegen 2020 moet 10,5 procent van de energie in Vlaanderen hernieuwbaar zijn. In 2014 haalden we slechts 5,5 procent ons energie uit hernieuwbare bronnen. In 2013 was dat nog 5,8 procent.

Alternatieven

“Als er twijfels bestaan of met het dossier van de biomassacentrales de klimaatdoelstellingen worden gehaald, dan zijn wij bereid om daarnaar te kijken, zeker als daarmee de befaamde taks omlaag kan”, zegt Beke op Radio 1. “Maar wij zijn dan ook wel benieuwd om te weten hoe dat de nieuwe energieminister de klimaatdoelstellingen die zijn afgesproken, zal halen.”

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content