Rutten haalt uit naar De Wever: ‘Wilmots zegt ook niet dat Rode Duivels niet goed bezig zijn’

© BELGA

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten is niet blij met de kritiek van N-VA-voorzitter Bart De Wever op de federale regering. “U zou het ook niet normaal vinden dat Marc Wilmots komt zeggen dat de Rode Duivels niet goed bezig zijn,” zei ze zondag in De Zevende Dag (Eén). Rutten vond ook dat naar het rendement van de windmolens op zee moet gekeken worden.

“Als de coalitie op één vlak tekortschiet is het dat ze geen collectieve ambitie, geen eensgezindheid uitstraalt en faalt in het gidsen van perspectief”, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever in het VRT-programmma “De Afspraak op vrijdag”.

“We zijn een land in verandering”, reageerde Rutten zondag. “Er is geen onrust omdat er niets gebeurt, maar misschien wel omdat er heel veel gebeurt. Dat is ook wat we nodig hebben voor de toekomst: een perspectief voor de kinderen en kleinkinderen.” Kritiek van aan de zijlijn, ook als die uit het Antwerpse stadhuis komt, vindt ze ongepast. “Je hebt de ploeg die op het veld staat, pakweg de Rode Duivels. Die moeten voetballen, die moeten straks gaan scoren. En dan heb je de analisten die langs de kant staan. Iedereen mag een mening hebben, maar de regering moet het gewoon doen. Daar moet je niet te veel over praten, maar bewijzen op het terrein dat het kan”.

Groot draagvlak groene energie

De Open Vld-voorzitster kondigde ook aan dat Vlaams minister Bart Tommelein binnenkort met voorstellen zal komen inzake energie. “Er is een groot draagvlak voor hernieuwbare energie”, verwees Rutten naar het voorstel van haar Groen-collega Meyrem Almaci om akkoorden te sluiten over een aantal dossiers ,waaronder energie. Tommelein zal volgens Rutten de nadruk leggen op kleine initiatieven die vanuit de mensen zelf naar boven komen. Grootschalige initiatieven slokken vaak te veel subsidies op, stelde ze. Ze verwees daarbij naar de windmolens. “Ik zeg ja tegen windmolens op zee. Maar op welke voorwaarden, met welk rendement, dat moet de regering goed bekijken”, aldus Rutten, die zich vragen stelde bij het rendement van 12 procent dat de initiatiefnemers willen. Voorbeelden in het buitenland tonen aan dat dit goedkoper kan, besloot ze.

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content