Ruim één vacature op drie staat niet geregistreerd

© Reuters

Ruim een op de drie openstaande vacatures in ons land staan nergens geregistreerd. Nochtans is het verplicht dat alle vacatures gemeld worden bij de Vlaamse Dienst Arbeidsbemiddeling (VDAB), waar ze in een centrale databank belanden.

Eén op de drie openstaande vacatures staat niet in de centrale databank van de VDAB, hoewel dat verplicht is. Die verplichting wordt massaal met de voeten getreden. Dat schrijft De Morgen, op basis van de cijfers van Eurostat, het Europese Bureau voor Statistiek.

Nochtans vraagt de VDAB aan alle bedrijven met 20 of meer werknemers in dienst, om hun vacatures bekend te maken en door te geven. Dat is zelfs wettelijk verplicht sinds 1988, vier jaar na de oprichting van de VDAB.

Slechter dan Europese gemiddelde

Een vacature publiceren en de sollicitaties opvolgen kost geld. Door de haperende economie wachten bedrijven liever om een vacature openlijk te plaatsen en zoeken ze via een eigen netwerk of intern, binnen het bedrijf, naar de geschikte kandidaat. Vooral vacatures voor hoger opgeleiden worden niet gemeld.

De hoeveelheid ‘verdoken vacatures’ is moeilijk in te schatten. Aan de hand van de zogeheten Job Vacancy Rate, een formule op basis van het aantal vacatures en arbeidsplaatsen, komt Eurostat voor ons land uit op ruim een derde ‘verborgen vacatures’. Volgens de VDAB vallen hierdoor verschillende werklozen uit de boot in hun zoektocht naar een nieuwe baan.

Daarmee scoort ons land beduidend slechter dan andere landen uit de Europese Unie. Enkel Duitsland zit op hetzelfde niveau. (Belga/EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content