Ruim 90 doden bij geweld aan grens tussen Tadzjikistan en Kirgizië

A still image from video, released by the Kyrgyz border guard service, shows what it said to be active military confrontation on Kyrgyz-Tajik border as seen from an unidentified location in the Batken region, Kyrgyzstan, in this still image taken from handout footage released September 16, 2022. Kyrgyz Border Guard Service/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT.

Minstens 94 mensen zijn deze week gedood bij botsingen aan de grens tussen Tadzjikistan en Kirgizië, zo hebben de twee kampen zondag gemeld. Het gaat om het zwaarste geweld in jaren tussen deze twee Centraal-Aziatische landen, die een broos bestand sloten. De toestand aan de omstreden grens was zondagavond rustig volgens Bisjkek, nadat vrijdag een staakt-het-vuren was ondertekend.

De Tadzjiekse diplomatie zette zondag een eerste gedetailleerde balans op Facebook, die van 35 doden en 25 gewonden sprak bij de gevechten van woensdag, donderdag en vrijdag, en die aangaf dat de meeste doden burgers waren. Bij een droneaanval op een moskee werden volgens deze bron twaalf mensen gedood, een droneaanval op een school kostte naar verluidt zes mensen het leven, bij de beschieting van een ambulance zouden zeven doden gevallen zijn. De balans kon niet onafhankelijk geverifieerd worden in dit autoritaire land, dat erg gesloten is voor de pers. 

Het ministerie van Gezondheid van Kirgizië zei van zijn kant dat 59 Kirgiezen gedood werden in de grensregio Batken. Bisjkek meldde ook dat 144 mensen gewond raakten en dat vier Kirgizische soldaten vermist werden. De Kirgizische president Sadyr Zjaparov kondigde voor maandag een dag van nationale rouw af.  Aan de grens tussen Tadzjikistan en Kirgizië komt het regelmatig tot gevechten. Over bijna de helft van de 970 kilometer lange grens is er onenigheid sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Op de achtergrond spelen spanningen rond de toegang tot grondstoffen.

Partner Content