Rudy Demotte trekt cijfers Hoge Raad in twijfel

Volgens Waals minister-president Rudy Demotte klopt het cijferplaatje van de Hoge Raad voor Financiën niet voor de lokale besturen. De Hoge Raad zou oude gegevens gebruikt hebben als uitgangspunt.

Waals minister-president Rudy Demotte is het niet eens met de analyse van de Hoge Raad voor Financiën wat betreft de saneringsinspanning die aan de lokale besturen wordt gevraagd. Hij vindt dat de Hoge Raad zijn projecties moet herbekijken in overleg met de deelstaten.

De Hoge Raad baseert zich op gedeeltelijke gegevens, aldus Demotte. Demotte is verbaasd dat de Hoge Raad uitgaat van een besparingsinspanning van 1,4 miljard euro voor de gemeenten in 2012. Hij heeft vooral vragen bij de gebruikte methodologie, “vergelijkbaar met die van een opiniepeiling”. De Hoge Raad gebruikt gedeeltelijke gegevens van de gemeenten en OCMW’s en oude cijfers van eind jaren negentig en begin 2000, luidt het.

Oude gegevens, nieuwe gegevens

De gewesten hebben nochtans 2 september jongstleden zo goed als volledige gegevens bezorgd voor het jaar 2009. Uit die gegevens blijkt een positief saldo van meer dan 300 miljoen euro voor de Waalse gemeenten. De Hoge Raad gebruikte die gegevens niet als vertrekpunt voor haar simulaties, dus is een bruikbaar resultaat voor 2012 ook niet mogelijk, aldus nog Demotte.

De regeringsleider verwijst ook naar een aantal gevreesde deficitaire effecten die te maken hebben met het federaal beleid, zoals het niet-respecteren van een aantal engagementen rond de financiering van de brandweer- en politiezones of de gevolgen van de Dexia-affaire en de verliezen met betrekking tot de Gemeentelijke Holding.

Gezien die verschillende elementen en het belang van het rapport, vraagt Demotte dat de Hoge Raad zijn projecties in samenspraak met de deelstaten herwerkt. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content