Rudi Vervoort vergelijkt antiterreurmaatregel met nazi’s: ‘ook zij namen joden Duitse nationaliteit af’

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) © Belga

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) hekelt het afnemen van de Belgische nationaliteit van Syriëstrijders. ‘Een van de eerste maatregelen van de nazi’s was de joden hun Duitse nationaliteit afpakken’, verklaart hij. Een ‘onwaardige’ uithaal, meent vicepremier Didier Reynders (MR).

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) zet zich met een forse vergelijking af tegen het voornemen van de federale regering om Syriëstrijders hun nationaliteit af te pakken. “Een van de eerste maatregelen van de nazi’s was de joden hun Duitse nationaliteit afnemen”, stelt Vervoort in De Tijd. MR-vicepremier Didier Reynders vindt de uithaal “onwaardig”.

Een van de twaalf maatregelen die de federale regering plant in de strijd tegen radicalisme en terrorisme, is de Belgische nationaliteit afnemen van Syriëstrijders met de dubbele nationaliteit. Het zou een facultatieve sanctie worden die de strafrechter kan opleggen.

‘Onderscheid tussen terrorisme en naziregime’

De Brusselse regeringsleider herinnert eraan dat die maatregel door verschillende extremistische regimes werd aangewend. “We herdenken nu de bevrijding van Auschwitz 70 jaar geleden. Een van de eerste maatregelen van de nazi’s was de Joden hun Duitse nationaliteit afnemen. De context is natuurlijk anders, maar men grijpt snel naar oude recepten. Het Vichy-regime in Frankrijk heeft hetzelfde gedaan. Het idee om de nationaliteit af te nemen, heeft dus een geschiedenis”, luidt het.

Op La Première liet Reynders noteren andere zaken aan zijn hoofd te hebben dan het advies van deze of gene socialist. Reynders merkt op dat het afnemen van de nationaliteit ook in andere Europese landen wordt bediscussieerd, zoals in Frankrijk, waar een magistraat daarover kan beslissen. Als men geen onderscheid maakt tussen de strijd tegen terrorisme en het naziregime, dreigt men in een malaise terecht te komen, luidde het. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content