Ruben Stassen (Groen) – Tongeren

Knack.be stelt drie vragen over de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 aan elke politicus die de strijd aangaat: Wat is de inzet van de verkiezingen? Wie wint en wie verliest? Wat speelt in uw gemeente?

Wat is de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen?


Vernieuwing, verjonging en vergroening. Daar willen we met Groen Tongeren voor zorgen en daarom nemen we met een eigen lijst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Een grote groep geëngageerde mensen schaarde zich achter ons project voor de stad Tongeren. Aan die mensen een stem geven wordt onze voornaamste opdracht.

Wij willen een alternatieve kijk bieden op problemen die zich in Tongeren voordoen en oplossingen voorstellen waaraan anderen misschien niet denken.

De komende verkiezingen zal Groen in Tongeren dan ook het enige positieve alternatief zijn. Positief gaat over onze houding om aan politiek te doen (constructief, oplossingsgericht, open en met de handen uit de mouwen). Alternatief verwijst naar onze politieke inhoud en onze vernieuwende voorstellen (slim, voor vandaag en morgen, rechtvaardig, samen verantwoordelijkheid nemen).

Een goed voorbeeld hiervan is het alternatief dat we hebben voorgesteld voor het zwembad op de Pliniussite. De stad had plannen om hier een groot openluchtzwembad te bouwen. Het nodige budget is er echter niet. Jammer, want de Pliniussite verdient na de mislukking van het Land van Ooit een mooie herbestemming. De ecologische zwemvijver die wij voorstelden past wel binnen het budget, is goedkoper in onderhoud, kan het ganse jaar volk trekken en past perfect binnen het landschap en het historisch kader.

Wie worden de winnaars, wie de verliezers?

De Tongenaar is vandaag al een winnaar. Nog nooit lag de verkiezingsstrijd in Tongeren zo open. De keuze die iedere Tongenaar op 14 oktober in het stemhokje maakt zal dit keer écht van belang zijn. Het worden spannende verkiezingen en het is met groot plezier en de gepaste trots dat wij daartoe bijdragen.

Indien Groen Tongeren een verkozene haalt, zal de Tongenaar daar de komende zes jaar zeker de vruchten van plukken. In de meerderheid of in de oppositie, Groen Tongeren zal haar rol ernstig nemen.

Wat is van belang in uw gemeente?


Priotiteit nummer één is de aanpak van het mobiliteitsprobleem. Groen stelt voor een breed, duurzaam mobiliteitsplan op te stellen dat zal zorgen voor vlotter verkeer en tegelijk de voetgangers en de fietsers voorop zal stellen. Binnen ons mobiliteitsplan heeft de indringingsweg, langs het mooie natuurdomein ‘De Kevie’ en door de woonwijk ‘Aterstaose’, geen plaats!

Hoe? Ten eerste kan een hertekening van de verkeersinfrastructuur aan het kruispunt 18de Oogstwal / Stationslaan al een gedeelte van het probleem wegnemen. Een voetgangerstunnel kan er hier voor zorgen dat de verkeersstroom niet onderbroken wordt.

Ten tweede moeten we zorgen voor veilige en comfortabele voet- en fietspaden. We moeten het de Tongenaar mogelijk maken om te voet of per fiets zijn/haar stad te bereiken en te doorkruisen. Wat dit betreft is er zeker een grote inhaalbeweging nodig.

Ten derde willen we het centrum (binnen de stadswallen) autoluw maken. De autostroom moet voor de wallen opgevangen worden (gratis park & ride parkings). Parkeren in de stad kan enkel nog voor bewoners. Voor hen geldt een strikte zone-30-regeling binnen de wallen.

Dit zijn enkele punten die van levensbelang zijn willen we onze stad bereikbaar houden voor toeristen, shoppers,… maar ook en vooral voor haar bewoners.

Groen Tongeren wil naast mobiliteit ook sterk inzetten op betaalbaar wonen en op een duurzaam en eerlijk sociaal beleid.

Bovendien hebben we een jonge lijst waarmee we de belangen van de Tongerse jongeren willen behartigen. Er dienen zeker repetitieruimtes en podiumkansen te komen om de Tongerse muziekscene, die echt leeft, meer ademruimte te geven.

Kampvervoer moet ook verzekerd worden op zon- en feestdagen. (Jeugd-) verenigingen moeten nog meer ondersteund worden bij de renovatie en het energiezuinig maken van hun lokalen.

Geef ons uw stem en u zal merken: Groen werkt voor iedereen! (SD)

U komt ook op bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 en heeft een duidelijke visie over uw stad of dorp?

Stuur dan uw antwoorden op onze drie vragen – en een foto van uzelf – door naar simon.demeulemeester@knack.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content