Astrid Wittebolle

Royale dagboeken

Astrid Wittebolle Astrid Wittebolle selecteert voor u de site van de dag.

De dagboeken van Queen Victoria, alle 43.000 pagina’s.

De Britse koningin Elisabeth viert dit jaar haar diamanten jubileum. Zestig jaar geleden besteeg ze de troon. Als ze er nog drie jaar en zeven maanden bijdoet, steekt ze Queen Victoria (1819-1901) voorbij. Van die legendarische koningin zijn zopas de dagboeken online geplaatst. Maar liefst 43.000 pagina’s over haar ideeën, haar verdriet, haar dromen, politieke opvattingen, maar ook vol roddels en passie.

Die dagboeken bevatten nog weinig geheimen voor historici, maar het is wel de eerste keer dat ze integraal toegankelijk worden gemaakt voor iedereen. Iedereen? Niet helemaal. Wie in het Verenigd Koninkrijk woont, kan er gratis in grasduinen. Wij kunnen dat enkel nog tot het einde van juni. Daarna kunnen bibliotheken speciale regelingen krijgen.

Zoals The Guardian gisteren opmerkte, is er aan de Queen zonder twijfel een verwoede twitteraarster verloren gegaan. Haar dagboeken bulken van de snedige opmerkingen. Bovendien was ze ook erg dol op nieuwe technische snufjes zoals fotografie, film en geluidsopname.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content