Ronald Janssen betwist 7 van 10 verkrachtingen waarvoor hij terechtstaat

© Belga

Drievoudig moordenaar Ronald Janssen heeft in de correctionele rechtbank van Hasselt zeven van de tien zedenzaken waarvoor hij terechtstaat, betwist.

Vooral het gebruikte geweld ontkende hij. Dat was onder meer ook het geval in de zaak van de verkrachting in een tent tijdens Boerenrock in Kortenaken.

Tegenstrijdigheden

Blijkbaar had Janssen zich grondig voorbereid op zijn verhoor, waarbij hij de feiten chronologisch overliep. De voorzitter kon hem wel betrappen op tegenstrijdigheden in zijn verklaringen maandag op de zitting en de verklaringen die tijdens het onderzoek werden afgelegd. Net zoals op zijn assisenproces in Tongeren in oktober vorig jaar had Janssen het over beelden die hij zich al of niet meer voor de geest kon halen.

Nochtans zijn er in een aantal van de zware zedenzaken materiële vaststellingen, zoals zijn DNA dat werd teruggevonden. Janssen had tijdens verhoren door de Hasseltse speurders van de federale politie bovendien bekentenissen afgelegd.

Maximumstraf

Janssen staat in Hasselt terecht voor het plegen van 10 verkrachtingen. De seriemoordenaar werd al veroordeeld tot levenslange opsluiting voor moord op Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus. Dat is de maximumstraf. Hij kan voor de verkrachtingen dus niet nog eens extra gestraft worden.

Levenslang staat in ons land gelijk aan 30 jaar cel. In theorie kan Janssen vrijkomen nadat hij één derde van zijn straf heeft uitgezeten. Het proces dat nu in Hasselt begint, heeft daar geen invloed op. Volgens het parket van Hasselt is de rechtszaak eerder bedoeld om de slachtoffers een stem te geven.

Tentje

Janssen woont zelf het proces over de verkrachtingen bij, “uit respect voor de slachtoffers”, zo zei zijn advocaat in Het Belang van Limburg. In de krant getuigt een 54-jarige vrouw hoe ze door Janssen brutaal in een tentje op een muziekfestival werd verkracht, vijf dagen nadat zijn tweede dochter werd geboren.

Nog voor de start van het proces namen de ouders van Annick Van Uytsel in de zaal plaats. Ze gingen achteraan zitten.

Janssen had dezelfde verschijning als toen hij vorig najaar voor het Tongerse hof van assisen verscheen. Hij had dezelfde grijnslach, hetzelfde donkerblauwe hemd en hetzelfde bleke gezicht. Hij was noch bijgekomen, noch afgevallen. Dat konden de aanwezigen zien toen hij geboeid voor de drie rechters gebracht werd.

Gesloten deuren Janssen staat terecht voor verkrachtingen in Hasselt (4), Diest (2), Leuven (1), Peer (2) en Kortenaken (1). Hij ging telkens zeer brutaal en gewelddadig te werk.

Het proces wordt, op vraag van de slachtoffers, achter gesloten deuren gehouden. De meeste vrouwen die door hem zijn verkracht, willen niet door het leven gaan als slachtoffer van seriemoordenaar Ronald Janssen. (EE/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content