Rik Torfs: ‘Schaf vage seksismewet af’

© Belga

Ex-minister Joëlle Milquet heeft nog snel een nieuwe antiseksismewet doorgevoerd. Wie ‘wat een mietje!’ zegt, riskeert een celstraf en een boete. De Leuvense rector Rik Torfs vraagt de afschaffing van de wet.

Bouwvakkers die fluiten naar een vrouw kunnen dat blijven doen. Maar als ze schunnige opmerkingen maken, dreigen ze te worden vervolgd. Iemand minachten of belachelijk maken om zijn of haar geslacht, is nu strafbaar. Dat berichten verschillende kranten.

Rik Torfs: 'Schaf vage seksismewet af'
© Image Globe

Ex-minister van Gelijke Kansen ­Joëlle Milquet (CDH) duwde de wet er nog snel door. Omdat niemand echt weet wat strafbaar is of niet, heeft het instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen nu een ‘antiseksisme gebruiksaanwijzing’ uitgegeven. Daarin wordt uitgelegd voor welke opmerkingen of handelingen een klacht kan worden ingediend. Een link naar dat document vind je hier.

Een rechter moet dan beslissen of er effectief een straf volgt. Wie bijvoorbeeld nog ‘wat een mietje!’ zegt, riskeert een celstraf van een maand tot een jaar en een boete tot 1000 euro.

Rik Torfs: ‘Teksten zijn te vaag’

Opmerkelijk: naar aanleiding van de verklarende brochure roept de Leuvense rector Rik Torfs in De Standaard het nieuwe federale parlement op om de seksismewet af te schaffen. ‘Met dit soort vage teksten kan je wetgeving evengoed afschaffen’, stelt de rector samen met postdoctoraal onderzoeker Jogchum Vrielink. Ze betogen dat sommige zaken onder de vrijheid van meningsuiting vallen. ‘In een democratische maatschappij moeten we nu eenmaal tolereren dat sommige mensen grof zijn’, vinden ze. (Belga / JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content