Rik Torfs nieuwe rector KUL: ‘Wil verbindend optreden’

© Belga
Simon Demeulemeester

Rik Torfs werd verkozen tot nieuwe rector van de KU Leuven. Tegenkandidate Karen Maex reageert dat ze hoopt ‘dat hij zijn belofte van samenwerking kan waarmaken’.

Rik Torfs werd verkozen tot nieuwe rector van de KU Leuven. Hij haalt het met 770 stemmen op vicerector Wetenschap en Technologie Karen Maex, die 740 stemmers overtuigde.

Rik Torfs is de nieuwe rector van de KU Leuven. Dat heeft hij zelf aan Belga gezegd en werd officieel bevestigd door de universiteit. De professor kerkelijk recht en gewezen CD&V-senator heeft het gehaald van aftredend vicerector Karen Maex. Torfs volgt huidig rector Mark Waer op.

De KU Leuven volgt dus niet het voorbeeld van de Universiteit Gent, waar met Anne De Paepe voor het eerst een vrouwelijke rector werd verkozen.

Rik Torfs: ‘Ik wil verbindend optreden’

“Ik ben vooral heel fier en ontzettend dankbaar voor het vertrouwen. Het is heel vreemd als zoveel mensen je hun vertrouwen geven”.

Karen Maex stond bij de officiële bekendmaking van de resultaten aan de zijde van Torfs. “Ik ben trots op mijn resultaat en het parcours dat ik heb afgelegd”, zei ze. “We hebben natuurlijk een verschil in visie, dat is ook gebleken in de campagne. Maar goed, hij heeft het gehaald. Ik hoop vooral dat hij zijn belofte van samenwerking kan waarmaken”, klonk het nog.

Op kop in eerste stemronde

Torfs lag al op kop na de eerste stemronde. Toen vielen kandidaten Tine Baelmans en Bart De Moor af. Na de eerste ronde had Torfs 567 stemmen, 26 meer dan Karen Maex, vicerector Wetenschap en Technologie. Bij de tweede ronde behaalde Maex 736 gewogen stemmen en Torfs 772 gewogen stemmen, aldus de KU Leuven op haar website. Er waren 19 blanco stemmen.

Eerder dit jaar verliet de 56-jarige Torfs de politiek. Niet veel later stelde hij zich kandidaat voor het rectorschap. Torfs deed in 2005 al eens een gooi naar de leiding van de Leuvense universiteit, maar moest toen de duimen leggen tegen Marc Vervenne.

Eerste ronde gewonnen, toen geen meerderheid

Professor Rik Torfs won de eerste ronde van de rectorverkiezingen aan de KU Leuven. De vereiste meerderheid werd toen niet behaald en dus kwam er een tweede ronde.

Bij de eerste ronde waren er 1.506 uitgebrachte gewogen stemmen. Torfs behaalde 567 stemmen, huidig vicerector Wetenschap & Technologie Karen Maex klokte af op 540 stemmen. De professoren Tine Baelmans (191 stemmen) en Bart De Moor (197) vielen af.

Om het in de eerste ronde tot rector te schoppen was een meerderheid van 5/7 van het aantal kiesgerechtigden plus één nodig. In de tweede ronde is een gewone absolute meerderheid van de stemmen nodig.

In een eerste reactie zei Torfs dat hij vooral “fier” is dat hij de Leuvense universiteit mag leiden en dat hij als rector “verbindend” wil optreden.

Torfs benadrukte dat hij de KU Leuven de komende jaren wil leiden in een sfeer van “samenwerking en broederschap of zusterschap”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content