Rik Torfs: ‘Leuven is de voorbije jaren alleen maar mooier geworden’

Rik Torfs © BelgaImage
Peter Casteels

Volgens de oud-rector stemden Leuvenaren meer op Louis Tobback dan op zijn partij.

Rik Torfs: De samenwerking tussen de stad en de universiteit heeft altijd goed gemarcheerd, ja. Eigenaardig genoeg is dat een recent verschijnsel. De voorgangers van Louis Tobback zagen de universiteit het liefst afzonderlijk van de stad; daardoor verliep het overleg tussen beide partijen stroever. De universiteit is anders van supergroot belang voor Leuven: alles bij elkaar is de KU Leuven zelfs de grootste werkgever van Vlaams-Brabant.

Het moet voor Tobback toch mogelijk zijn om ook zonder de burgemeesterssjerp geluk te kunnen vinden?

Wordt Leuven goed bestuurd?

Torfs: Je kunt moeilijk zeggen dat Leuven op het punt staat om aan wanbeleid ten onder te gaan. De stad is de voorbije jaren alleen maar mooier geworden. Veel gebouwen zijn gerenoveerd. Uiteraard worstelt Leuven met de problemen waar alle steden mee zitten, en de stad zoekt nog naar het juiste evenwicht tussen voetgangers, fietsers, automobilisten en het openbaar vervoer. Er is nu een verkeersplan waardoor er op heel wat plaatsen veel minder auto’s rijden. Daardoor worden andere straten dan weer veel drukker, wat het voor handelaars soms lastiger maakt. Ik begin zelfs te denken dat we naar een toekomst gaan waarin steden zich op zichzelf terugplooien en mensen van buiten de stad elders gaan winkelen.

Ten oosten van Brussel en tegen de taalgrens, die eigenlijk almaar meer een echte grens wordt, ligt Leuven veel minder centraal dan Gent en Mechelen: dat is niet ideaal. Als middelgrote stad wordt Leuven soms ook over het hoofd gezien door andere politici. Ik herinner me dat Louis Tobback erg misnoegd was toen Brugge een prachtig Concertgebouw kreeg – en Leuven niets.

De SP.A is al decennialang aan de macht: zit er geen sleet op die formule?

Torfs: Nu Louis Tobback ermee stopt als burgemeester, zal de SP.A er hoe dan ook op achteruitgaan. Veel Leuvenaren stemden meer op Tobback dan op zijn partij. De N-VA zal het goed doen met Lorin Parys als lijsttrekker, en ook Groen kan scoren: Leuven is een stad zonder de grootstedelijke problemen maar met een ecologisch tintje.

Vindt u het jammer dat Tobback ermee stopt?

Torfs: Hij is deze maand tachtig geworden: op die leeftijd mogen zelfs kardinalen niet meer meedoen aan de pausverkiezing. Het moet voor hem toch mogelijk zijn om ook zonder de burgemeesterssjerp geluk te kunnen vinden?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content