Reynders pleit voor een meer ‘politieke EU’

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vindt dat de Europese Unie moet evolueren naar een tweekamerstelsel, zodat het Europees Parlement en de Raad elkaar in evenwicht houden.

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) neemt in Mallorca deel aan een nieuwe vergadering van de zogenaamde ‘Westerwelle-groep’. Hij zal er zijn pleidooi voor een meer gepolitiseerde Europese Unie herhalen.

In de Westerwelle-groep wisselen achttien Europese buitenlandministers en vier Europarlementsleden van gedachten over de toekomst van de EU. De ministers spreken er in eigen naam. De groep is genoemd naar Guido Westerwelle, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken en de initiatiefnemer.

Volgens Reynders “moeten we komaf maken met het pro- en contra-debat over de anti-Europese gevoelens en het politieke luik aansnijden”. “Op een jaar van de Europese verkiezingen moet het Europese debat gelanceerd worden.”

‘Unanimiteit is niet erg democratisch’

Zelf stelt Reynders voor dat de EU evolueert naar een soort tweekamerstelsel, met het Europees Parlement en de Raad die elkaar in evenwicht houden. Voor de Europese Commissie zou dan een duidelijke rol van uitvoerend orgaan weggelegd zijn. Het Parlement en de Raad moeten volgens Reynders met meerderheden werken. Wat de Raad betreft, waar de lidstaten vertegenwoordigd zijn, pleit Reynders voor het systeem van gekwalificeerde meerderheid.

“Om aan politiek te kunnen doen, moet elke democratie volgens de regel van de meerderheid kunnen werken, zelfs al is ze gekwalificeerd. Unanimiteit is niet erg democratisch”, zegt hij. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content