Reynders ontmoet De Wever

© Belga

Informateur Didier Reynders heeft vrijdagmiddag een onderhoud gehad met N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Vrijdag staat nog een ontmoeting met CD&V’er Wouter Beke, Open VLD-voorzitter Alexander De Croo en bijna-voorzitter van de MR Charles Michel op het programma.

De Wever was vrijdag de eerste van de Vlaamse partijvoorzitters die – elk afzonderlijk – opnieuw op de koffie mogen bij Reynders. Commentaar voor de pers zat er niet in, maar goed nieuws was hoe dan ook weinig waarschijnlijk. In Het Laatste Nieuws zegt De Wever vrijdag immers dat de Franstaligen “er voor Reynders een mission impossible” van maken door publiek te verkondigen dat hun standpunten ver verwijderd liggen van de bemiddelaarsnota van Johan Vande Lanotte.

Theater Met die uitspraken is ook meteen bewezen “dat ze eigenlijk neen bedoelden”, merkt De Wever voorts op. “Op 5 januari hebben ze listig afgewacht tot CD&V het voorstel afschoot. Daarna konden ze moeiteloos doen alsof zij die nota zonder morren aanvaardden als onderhandelingsbasis. Niet dus. Het was maar theater”, besluit de N-VA-kopman.

Dat de Franstaligen voorts bij Reynders aandrongen ook gesprekken aan te vatten over het sociaal-economische, zint De Wever al evenmin. “Dat behoort niet tot de opdracht die de koning hem gegeven heeft. Laat staan dat Reynders zelf een coalitie zou vormen”, aldus nog de N-VA-voorzitter.

Tot op de bodem Reynders van zijn kant liet vrijdagmiddag opnieuw verstaan dat hij de zaken wel degelijk grondig wil aanpakken. “Ik ga geen regeerakkoord onderhandelen, maar het is toch nodig om in bepaalde dossiers tot op de bodem te kunnen gaan. Men kan bijvoorbeeld niet enkel praten over de bevoegdheidsoverdrachten, zonder te weten wat men ermee wil doen”, verduidelijkte hij.

Na de ontmoetingen met De Wever, Beke en “de liberale familie” vrijdag, is het zaterdag de beurt aan SP.A-voorzitster Caroline Gennez en haar collega van Groen! Wouter Van Besien om op onderhoud te gaan bij Reynders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content