Reynders neemt het op voor Maingain

MR-vicepremier Didier Reynders blijft bij zijn eis voor een uitbreiding van Brussel. Maar dat betekent niet noodzakelijk een territoriale uitbreiding.

Nu hij niet langer MR-voorzitter is, zit niet Reynders, maar zijn opvolger Charles Michel aan de onderhandelingstafel. Toch liet de vicepremier maandag bij de VRT zijn licht schijnen over de lopende communautaire gesprekken.

Volgens Reynders moet nu blijken of de onderhandelingen inderdaad makkelijker zijn zonder de N-VA en of beide taalgroepen bereid zijn toegevingen te doen. De gewezen nummer 1 van de Franstalige liberalen benadrukte de nood aan een akkoord over de niet-benoeming van de drie burgemeesters uit de faciliteitengemeenten. “Dit is geen voorwaarde voor een akkoord, maar er moet een oplossing komen”, zei hij.

Daarnaast wees Reynders op het belang van een individuele bescherming van de Franstalige rechten in de Vlaamse rand en pleitte hij voor een definitief statuut van de faciliteitengemeenten.

Olivier Maingain
De liberaal blijft ook bij zijn eis voor een uitbreiding van Brussel, maar dat betekent volgens hem niet noodzakelijk een territoriale uitbreiding. De Franse gemeenschap kan ook meer bevoegdheden toegewezen krijgen, meent hij.

Reynders nam het tot slot nog eens op voor Olivier Maingain. Hij vindt dat de FDF-voorzitter best mee aan de onderhandelingstafel zit. “Het is misschien nuttig dat de sterkste politici uit Brussel rond de tafel zitten”, stipte hij aan, eraan toevoegend dat er een jaar lang zonder Maingain werd onderhandeld en er ook geen oplossing uit de bus is gekomen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content