Reynders: ‘Alle NAVO-landen voorstander van Patriots in Turkije’

Simon Demeulemeester

De 28 bondgenoten van de NAVO zijn ‘allemaal akkoord’ met de ontplooiing van luchtafweerraketten langs de Syrische grens in Turkije. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

De 28 bondgenoten van de Navo zijn “allemaal akkoord” met de ontplooiing van luchtafweerraketten langs de Syrische grens in Turkije. Dat heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bevestigd, in de marge van een Navo-top in Brussel. Reynders onderstreept wel dat de Patriots louter defensief bedoeld zijn.

“Dit is een vorm van steun aan Turkije, hulp op het verdedigingsvlak”, aldus Reynders. De versterking van het Turkse luchtafweergeschut moet Ankara toelaten “zijn burgers en grondgebied te beschermen en moet bijdragen aan de deëscalatie van de crisis”, stelt ook secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen in een persbericht. Op Twitter drukte hij zich fors uit: ‘NATO stands with Turkey in the spirit of strong solidarity. To anyone who would want to attack Turkey we say: don’t even think about it’ (‘De NAVO staat schouder aan schouder met Turkije in een sfeer van sterke solidariteit. Aan eenieder die Turkije wil aanvallen: denk er zelfs niet aan.”)

Sergej Lavrov: ‘Dreiging ook niet overdrijven’

Eerder op de dag verzekerde zijn Duitse collega Guido Westerwelle al dat de beslissing zeker zal vallen. Duitsland is één van de drie bondgenoten, naast de VS en Nederland, die over Patriots beschikt om in Turkije op te stellen. De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov liet intussen weten dat Moskou de plannen niet in de weg zal staan, maar benadrukte dat de dreiging ook niet overdreven mag worden.

Rasmussen: ‘Geen sprake van offensief gebruik’

Volgens Navo-topman Rasmussen zou de effectieve ontplooiing op het terrein binnen enkele weken een feit kunnen zijn. Hij benadrukt wel dat het gebruik louter defensief zal zijn. Van een no fly-zone of een offensief gebruik zal zeker “geen sprake” zijn, luidt het nog. Midden Oosten-expert Koert Debeuf zegt in een interview met Knack.be daarover: “Hoewel dit alles enkel over de NAVO-solidariteit met Turkije lijkt te gaan, en in hoofde van velen ook zo is, ziet Bashar Al-Assad het zonder twijfel als een NAVO-complot tegen hem en een kans om een no-fly zone te installeren.”


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content