Koen Meulenaere

Reyers Te Laat

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Reyers Te Laat is gestopt, met nog een uitje naar Hot Marijke, het kan niet altijd Rik Torfs zijn.

Ze gaan daar dus met uw en mijn belastinggeld ook nog naar de hoeren, en bovendien voor hun privépleziertjes. Tot voor kort at Lutin Mary het geld op: voor 10.000 euro per maand alstublieft, boven op zijn salaris van 300.000 euro per jaar. Maar het kan altijd grover.

Geen Reyers Te Laat meer, maar niet getreurd: dan zat Rik Torfs op dinsdag toch gewoon weer in TerZake? Net na meester Van Steenbrugge! Denk niet dat wij het uit onze duim zuigen. Op maandag zat meester Mussche al in TerZake, en op woensdag, u zult het niet geloven, eerst meester Van Steenbrugge, dan meester Mussche, en vervolgens Rik Torfs! Nadat ze een uur voordien alle drie ook in Het Journaal waren opgedoken.

Onwaarschijnlijk. Het is echt onwaarschijnlijk dat dat kan, dat dat maar blijft kunnen, en dat niemand bereid of bij machte is ertegen op te treden. Torfs, Bracke, Van Steenbrugge, Vandermeersch… Allemaal intieme vriendjes van de hoofdredacteur, dat is niet langer alleen maar favoritisme.

Op dinsdag hadden we eerst al onze portie humor gekregen in Het Journaal van 7 uur. Het ging over de werelddag tegen het roken. In beeld zagen we een zekere Rudy Leys in een ziekenhuisbed liggen. Rudy rookte tachtig sigaretten per dag, zijn longen waren dan ook weggeteerd en hij wachtte op nieuwe voor een transplantatie. En terwijl hij vastgeketend aan infusen en slangetjes met een raspende rauwe rokersstem over zijn tabaksverslaving getuigde, verscheen als ondertitel in beeld: ‘Rudy Leys, longspecialist.’ Zo waar als wij hier zitten.

Een half uur later was het dus TerZake en waren ze er weer: Rik Torfs en meester Van Steenbrugge. Van wie in de inleiding werd beweerd dat hij ’tachtig slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk’ vertegenwoordigde. De dag nadien waren het er zeventig. Op tien meer of minder steekt het niet. Aangezien de lijst niet wordt bekendgemaakt, valt het exacte aantal niet te controleren, er zijn mensen die geloven dat meester Van Steenbrugge niet eens aan tien klanten komt.

Objectieve journalisten zouden trouwens spreken over ‘zeventig mogelijke slachtoffers van seksueel misbruik’. Want tot nu toe heeft geen enkele rechtsinstantie uitgemaakt of die klachten terecht zijn. De dossiers over notaris X en de X-getuigen liggen ook weer niet zo ver achter ons dat we het fenomeen van valse en fantaisistische aantijgingen vergeten kunnen zijn. Ook toen Peter Adriaenssens met veel bombarie zijn rapport met 450 gevallen in de openbaarheid bracht, was van niet één daarvan onderzocht of de beschuldigingen klopten. Dat is in een rechtsstaat blijkbaar niet meer nodig, het rapport werd over de hele voorpagina van een zelfverklaarde kwaliteitskrant aangekondigd als: ‘De Waarheid!’

Nu waren de bisschoppen meester Van Steenbrugge vorige week te snel af geweest door na overleg met de parlementaire commissie akkoord te gaan met een schadevergoeding aan echte slachtoffers, uiteraard na arbitrage door een onafhankelijke commissie. Weer niet goed, meester Van Steenbrugge had in TerZake meteen allerlei bezwaren en reserves. En om de regie van de grote mediashow niet uit handen te hoeven geven, pakte hij op woensdag uit met een pompeuze persconferentie, waarop een bijzonder sexy meester Mussche alle aandacht naar zich toe trok en waarop het grote nieuws was dat ze het Vaticaan gingen dagvaarden, iets wat ze al honderd keer eerder hadden aangekondigd. Met een uit de boeken van John Grisham ontleende class action, een procedure die in België niet eens bestaat, maar zoiets is vanzelfsprekend een detail.

Woensdagavond alle drie wéér zowel in Het Journaal als in TerZake: meester Van Steenbrugge op de persconferentie, meester Mussche via een rechtstreekse straalverbinding, en tussenin Rik Torfs in een opgenomen interview. Waarin hij meester Van Steenbrugge van mediageilheid beschuldigde! Welke scenarioschrijver of columnist durft dat te verzinnen? Rik Torfs verweet meester Van Steenbrugge mediageilheid. En beschuldigde hem ervan de slachtoffers van seksueel misbruik zelf een tweede keer te misbruiken om reclame te kunnen maken voor zijn advocatenkantoor. Torfs ging net niet zo ver om wat Van Steenbrugge nu doet erger te noemen dan wat Vangheluwe indertijd had gedaan, maar het zat impliciet in zijn woorden.

Overigens had meester Mussche twee dagen vóór de persconferentie over hun klacht tegen de paus in TerZake verklaard dat indien de Belgische kerk effectief met geld over de brug zou komen de klacht tegen de paus misschien zou worden ingetrokken. Valt u niet stilaan omver van die klojo’s?

Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content