Renaat Landuyt: ‘Slachtoffers seksueel misbruik Kerk worden monddood gemaakt’

© Belga

Volgens Renaat Landuyt (SP.A) maakt de arbitragecommissie slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk monddood door hen te verplichten afstand te doen van een proces voor schuldig verzuim.

De arbitragecommissie maakt slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk monddood door hen te verplichten afstand te doen van een proces voor schuldig verzuim. Dat zegt Renaat Landuyt (SP.A). Hij wil de fout zo snel mogelijk rechtzetten, schrijft De Standaard.

In de originele schikking zoals die aan de slachtoffers wordt voorgesteld “staan twee clausules die indruisen tegen de geest en letter van de wet. Dit was niet de afspraak”, zegt Renaat Landuyt, lid van de opvolgingscommissie seksueel misbruik in de Kamer.

“Bij het opstellen van het arbitragereglement is lang gediscussieerd over de vraag of een slachtoffer dat bij de commissie een schadevergoeding vraagt, ook nog betrokken mag zijn in een procedure op basis van schuldig verzuim”, aldus Landuyt. “Iedereen was het erover eens dat het een het ander nooit mocht uitsluiten.”

Renaat Landuyt: ‘Slachtoffers opnieuw miskend door ‘verbintenis van vertrouwelijkheid”

Daarnaast gaat het slachtoffer akkoord met een “verbintenis van vertrouwelijkheid”. Hij mag niet meer over de feiten praten. Dat is de slachtoffers opnieuw miskennen, meent Landuyt. “Alle teksten zijn opgesteld door zowel juristen van de Kerk als van de politiek”, reageert Tommy Scholtes, woordvoerder van de bisschoppenconferentie. “Als er toch problemen zouden zijn, moeten die juristen opnieuw samenzitten.”


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content