Regeringen van Peeters en Demotte begraven strijdbijl

© Belga

De Vlaamse, Waalse en Franse gemeenschapsregering zijn erin geslaagd een doorbraak te forceren in een aantal aanslepende en historisch beladen dossiers zoals de Plantentuin van Meise en het cultureel samenwerkingsakkoord.

Er stonden negen punten op de agenda van de gemeenschappelijke vergadering van beide regeringen op het Elysette in Namen. De overheveling van de Nationale Plantentuin van Meise naar de Vlaamse gemeenschap en het afsluiten van een cultureel samenwerkingsakkoord vormden de grootste blikvangers.
Verder is afgesproken dat de gewesten en gemeenschappen bij de federale regering gaan aandringen op meer duidelijkheid over de implementatie van de zesde staatshervorming. Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois en zijn Waalse collega Jean-Marc Nollet willen vooral dat de federale regering een soort “voorhoede” of “avant-garde” van federale ambtenaren naar de gewesten en gemeenschappen stuurt om de overheveling van bevoegdheden in goede banen te helpen leiden.

Restauratie Brussels conservatorium

De deelstaten hebben nog een andere dringende vraag aan de federale regering: de restauratie van het Brussels conservatorium. De zalen van het gebouw zijn dringend aan renovatie toe, maar de federale Regie der Gebouwen investeert al jaren niet meer in het gebouw. De gemeenschappen dringen al langer aan op de renovatie van het gebouw, onder meer omdat zij bevoegd zijn voor de twee kunsthogescholen die gebruik maken van de gebouwen. Volgens Waals minister Nollet zouden de gemeenschappen bereid zijn om “mee te investeren in het gebouw, maar moet de federale regering dringend een eerste stap zetten”. Vlaams minister-president Peeters klonk iets voorzichtiger: “Wij betreuren de huidige staat van het gebouw. Die is zeer verontrustend. Daarom willen wij de eigenaar van het goed, de federale regering, interpelleren en dringen we aan op een onderhandelde oplossing.”

Peeters en Demotte kondigden ook de oprichting van een werkgroep aan die de Vlaamse en Waalse toekomstplannen (Vlaanderen in Actie en het Marshallplan 2.Vert) naast mekaar zal leggen en op zoek zal gaan naar “synergiën” tussen beide plannen. “Het is niet de bedoeling om concurrentie tussen beide plannen te organiseren, maar om meetinstrumenten op elkaar af te stemmen en om gezamenlijk naar Europa te gaan.”

FM-radiofrequenties

Een dossier dat niet op de officiële agenda stond in Namen, maar toch ook na jaren getouwtrek opgelost lijkt te raken is dat van de radiofrequenties. De ministers van Media van de Vlaamse en Franse gemeenschap hebben namelijk beslist het oude dispuut over de FM-radiofrequenties buiten de rechtbank op te lossen. Alle geschillen bij de Raad van State worden opgeschort.

Demotte en Peeters toonden zich na afloop bijzonder tevreden over de resultaten van de gezamenlijke vergadering. Peeters sprak zelfs van “een bijna historische dag”. Er is alvast afgesproken dat er in mei 2013 een nieuwe gezamenlijke vergadering zal plaatsvinden. Wellicht zal die dan plaatsvinden in Brussel. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content