Regels voor rookterrassen worden versoepeld

De voorwaarden om op een caféterras te mogen roken, worden lichtjes versoepeld.

Een terras zal niet langer permanent aan één kant volledig open moeten zijn, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

De horecasector reageerde begin dit jaar verbijsterd op een rondzendbrief van de federale overheidsdienst die het begrip “rookterras” erg streng interpreteerde. “Die brief bepaalde bijvoorbeeld dat een caféterras aan één kant helemaal én permanent open moest zijn, wat onder andere betekende dat je een terras ’s nachts niet mocht afsluiten”, zegt Jan De Haes, voorzitter van Ho.Re.Ca Vlaanderen.

“Het woordje permanent wordt nu geschrapt, waardoor de regelgeving in de praktijk toch weer wat soepeler wordt.”

Regels volledig aan laars lappen

De woordvoerster van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) bevestigt. “De federale overheidsdienst Volksgezondheid zal nu een nieuwe rondzendbrief verspreiden, waarin heel duidelijk staat uitgelegd wat kan en wat niet. Het vorige schrijven was inderdaad soms wat ongelukkig opgesteld”, zegt de woordvoerster.

Volgens de horecafederaties is met de inspectie van Volksgezondheid nu ook afgesproken dat de controles op rookterrassen vooral worden toegespitst op horecazaken die de regels volledig aan hun laars lappen, bijvoorbeeld door hun terras helemaal af te sluiten. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content