Bijgedachte | Nieuws

‘Red de houten banken van het Noordstation’

De houten banken in het Brusselse Noordstation worden vervangen door grijze exemplaren. © Saskia Vanderstichele
Stijn Tormans

De NMBS haalt de houten banken weg in het Brusselse Noordstation. Dat zorgt voor commotie op de sociale media. Terecht, vindt onze reporter. ‘In de stations kun je elkaar voortaan niet meer zittend vasthouden.

Er bestaat een oude foto van Jotie T’Hooft, die op een avond in de jaren zeventig languit op de houten banken van het Noordstation in Brussel ligt. Liefde in de ene hand, joint in de andere. Het is een waanzinnig vrijheidsbeeld. Dat komt niet alleen door de dichter, maar ook door het decor.

De houten banken zijn er gezet in 1952, het jaar dat het station openging.

In een fatsoenlijk land zouden ze allang beschermd erfgoed zijn. Niet alleen omdat ze zo mooi zijn, maar ook omdat ze na al die jaren nog altijd geen spat slijtage vertonen. En, vooral, omdat het fantastisch was om erop te zitten. Tas hier, jas daar, benen op de bank en koek in de mond. Het leven kon beginnen. Voor één keer deerde de vertraging niet.

De houten banken van het Noordstation waren een van de weinige dingen die nog deugden aan het openbaar vervoer in België.

Foto Saskia Vanderstichele


Daar denken ze bij de NMBS dus anders over. Alles wat uit de jaren vijftig komt, is slecht en moet weg. En dus hebben ze de banken vervangen door afzonderlijke stoelen. In het grijs, de kleur van deze tijd. ‘De sleutelwoorden zijn toegankelijkheid, intermodaliteit en duurzaamheid’, reageerde de NMBS op een verontwaardigde tweet van Pieter Fannes. ‘Het nieuwe concept biedt een gemeenschappelijke visuele identiteit en maakt elk station uniek.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Dat zal wel. De nieuwe stoelen, die in alle stations opduiken, zijn de hel: ze zien er kil uit en dat zijn ze ook. Je kunt elkaar niet meer vastpakken. En comfortabel zijn ze al helemaal niet: ga daar maar eens een kwartier op zitten en lul dan nog eens met een zere rug over ‘toegankelijkheid, intermodaliteit en duurzaamheid’.

De houten banken van het Noordstation waren een van de dingen die nog deugden aan het openbaar vervoer in België.

De oude banken van het Noordstation zijn opgekocht door Rotor, dat eerder al het plafond opkocht. Op zijn Instagram meldt het bedrijf dat de banken gemaakt zijn ‘uit solide hout, bedoeld zijn voor de eeuwigheid en vol verhalen zitten’. De banken zijn intussen uitverkocht. Straks blinken ze weer in een of ander hip interieur.

Ik bekeer me bij dezen officieel tot het pessimisme.

Foto Saskia Vanderstichele
Foto Saskia Vanderstichele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content