Recordaantal mensen onder elektronisch toezicht geplaatst in 2018

Het aantal mensen dat in Vlaanderen onder elektronisch toezicht staat, is in 2018 gestegen tot bijna 4.000. Dat is een recordaantal, blijkt vrijdag uit cijfers van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Het gaat om een stijging van 4,2 procent tegenover 2017. En in dat jaar werden nog eens 785 aansluitingen meer uitgevoerd dan in 2016.

De stijging doet zich het meest voor bij de korte straffen, waardoor er een groot verloop is en er meer enkelbanden worden aangesloten. Dagelijks worden er ongeveer 1.000 mensen met een enkelband opgevolgd door het Vlaams Centrum Elektronisch Toezicht.

Gemiddeld dragen veroordeelden 90 dagen een enkelband. Hierbij gaat het om de dossiers die in 2018 werden afgesloten.

Een elektronisch toezicht in het kader van een voorlopige hechtenis duurt gemiddeld 76 dagen. Bij een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar gaat het om gemiddeld 75 dagen.

Bij wie een enkelband opgelegd krijgt bij een straf van meer dan drie jaar – waarbij eerst een deel van de gevangenisstraf wordt uitgezeten in de gevangenis, en nadien nog een deel met een enkelband – duurt het elektronisch toezicht gemiddeld 315 dagen.

Een elektronisch toezicht als autonome straf duurt gemiddeld 172 dagen.

Van alle afgesloten dossiers in 2018 was 70 procent succesvol. Zo’n 10 procent straffen met een enkelband werd niet succesvol afgerond en nog eens 20 werd vroegtijdig stopgezet. Van alle mensen met een enkelband is een op de tien een vrouw. De meerderheid (60 procent) is tussen de 25 en 44 jaar oud.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content