Recordaantal Europese octrooiaanvragen uit België ondanks pandemie

Het aantal octrooiaanvragen van Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen bij het Europees Octrooibureau is vorig jaar met 3,3 procent gestegen ten opzichte van 2020, tot een record van 2.485 aanvragen. In 2020 was er nog een lichte daling met 0,7 procent. Dat meldt het Europees Octrooibureau dinsdag.

Het aantal octrooiaanvragen op het gebied van farmaceutica steeg met 34,3 procent, waardoor die tak het belangrijkste Belgische technologiedomein wordt in aantal aanvragen. Farma stijgt daarmee van plaats 4 naar plaats 1. Biotechnologie komt op de tweede plaats, gevolgd door medische technologie. Dat betekent dat de drie actiefste Belgische technologiedomeinen verband houden met gezondheidszorg.

Voorts werd in België een sterke groei vastgesteld in de domeinen grondstoffen/metallurgie (+51,7 procent), transport (+26,2 procent) en halfgeleiders (+25,9 procent). Voor België was Solvay opnieuw de actiefste octrooiaanvrager met 276 aanvragen, gevolgd door imec, het Leuvense onderzoekscentrum voor micro-elektronica en nanotechnologie, met 140 aanvragen en Umicore met 93 aanvragen. Met de Katholieke Universiteit Leuven, de Universiteit Gent, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Universiteit Antwerpen waren vijf van de tien actiefste Belgische octrooiaanvragers universiteiten en onderzoeksinstellingen, wat meer is dan in de meeste andere landen.

Het Europees Octrooibureau ontving in totaal 188.600 aanvragen in 2021, goed voor een stijging met 4,5 procent na een lichte daling in 2020 (-0,7 procent). Digitale communicatie en computertechnologie lieten de sterkste groei optekenen en weerspiegelen daarmee volgens het Octrooibureau de digitale transformatie. Farmaceutica en biotechnologie volgden op de voet en duiden op een sterke innovatie in vaccins en andere domeinen van de gezondheidszorg, klinkt het.

De algemene stijging van het aantal octrooiaanvragen bij het Europees Octrooibureau in 2021 was grotendeels toe te schrijven aan het grote aantal aanvragen uit China (+24 procent) en de Verenigde Staten (+5,2 procent). In relatieve termen bleef het aandeel van de aanvragen uit Europa dalen – van 50 procent van het totaal in 2013 tot 44 procent van het totaal in 2021 – doordat meer niet-Europese spelers (voornamelijk uit Azië) hun innovaties willen beschermen op de Europese markt.

Partner Content