Rechtbank verwerpt faillissementsaanvraag Brink’s

De Brusselse rechtbank van koophandel heeft de aanvraag van de geldtransporteur geweigerd.

De Brusselse handelsrechtbank heeft de faillissementsaanvraag van geldtransporteur Brink’s geweigerd. Dat heeft voorlopig bewindvoerder Alain Zenner woensdagavond bevestigd.

De rechtbank is van oordeel dat de verkoop van de diamantafdeling in Antwerpen aan een filiaal niet reglementair is verlopen, aldus Zenner. Volgens hem liep het mandaat van de raad van bestuur bovendien eind juni af en werd het niet vernieuwd door de algemene vergadering.

De beslissing van de handelsrechtbank annuleert alle beslissingen van de raad van bestuur die werden genomen na eind juni. Het faillissement wordt ongeldig verklaard.

Niet onverwacht

De beslissing van de rechtbank komt niet onverwacht na het scherpe advies van de procureur des konings tijdens de zitting van de rechtbank van koophandel van maandag.

Volgens de procureur misbruikt Brink’s de wetgeving door het faillissement aan te vragen. Hij sprak van een ‘sterfhuisconstructie’ en betreurde de ‘fraude tegen de wet op het faillissement’ en ‘de instrumentalisering van de rechtbank in een poging een intern sociaal conflict weg te werken’.

De faillissementsaanvraag was volgens het openbaar ministerie bijgevolg niet ontvankelijk en ongegrond. Dinsdag raakte bekend dat het parket van Brussel een vooronderzoek heeft geopend tegen Brink’s wegens misbruik van vennootschapsgoederen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content