Rechtbank veroordeelt 17 ABVV-leden wegens ‘kwaadaardige belemmering verkeer’

Thierry Bodson

De correctionele rechtbank van Luik veroordeelt zeventien syndicalisten, bestuurders en leden van de socialistische vakbond ABVV-FGTB, waaronder huidig voorzitter Thierry Bodson, voor kwaadwillige belemmering van het verkeer bij een staking. Het ABVV meldt in beroep te zullen gaan tegen het vonnis.

Tijdens een stakingsdag op 19 oktober 2015 blokkeerden ongeveer 300 manifestanten het viaduct van de snelweg E40 in Cheratte, een deelgemeente van Wezet in de provincie Luik. Die actie had grote gevolgen. Zo werden er vernielingen aangebracht aan het viaduct en stonden dokters en chirurgen geblokkeerd in de ontstane files. Negentien personen werden aanvankelijk aangeklaagd en het merendeel moest effectief voor de rechter verschijnen om zich te verantwoorden voor feiten van kwaadwillige belemmering van het verkeer. De rechtbank boog zich niet over de vernielingen en het mogelijke overlijden van patiënten doordat dokters vastzaten in het verkeer.

De verdachten zijn vakbondsleden, zoals arbeiders van FN Herstal, afgevaardigden en bestuurders, zoals Thierry Bodson. Het parket eiste celstraffen van twee maanden en boetes van 800 euro. De rechtbank sprak maandag alle verdachten vrij van kwaadwillige belemmering van het verkeer door het gebruik van verschillende objecten, maar veroordeelde de zeventien verdachten wel voor kwaadwillige belemmering van het verkeer door hun eigen aanwezigheid. Zes bestuurders van de vakbond, onder wie ABVV-voorzitter Thierry Bodson, werden veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen van een maand en voorwaardelijke boetes van 600 euro. De elf andere betogers werden veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen van vijftien dagen. De vakbond heeft intussen laten weten onmiddellijk in beroep te zullen gaan tegen het vonnis.

Protestactie

‘De beslissing van de rechtbank is volledig onontvankelijk. Die probeert niet te achterhalen of de verdachten al dan niet hebben deelgenomen aan een georganiseerde blokkeringsactie, maar merkt alleen op dat ze daar op die dag (en niet noodzakelijkerwijs op dat moment) aanwezig waren, om daaruit af te leiden dat zij verantwoordelijk zijn voor wat er is gebeurd’, klinkt het in een verklaring. ‘Het wordt zo rigoureus onmogelijk om enige vorm van protestactie uit te voeren op de openbare weg.’ ABVV betreurt dat sommige activisten, onder wie voorzitter Thierry Bodson, voor deze actie als ‘verantwoordelijker’ worden beschouwd. Volgens de vakbond maakt het vonnis ook deel uit van een groter geheel aan beslissingen die in België het stakingsrecht ter discussie stellen. De vakbond wil daarom op 1 december een algemene protestactie, in een nog te bepalen vorm, organiseren.

Partner Content