Rechtbank: België moet 125 euro per dag betalen aan dakloze vluchteling

Vluchtelingen aan WTC-toren © BELGA

Het Brusselse Arbeidshof legt de Belgische overheid een dwangsom van 125 euro op per dag dat ze er niet in slaagt om een 17-jarige Afghaanse vluchteling opvang te bieden.

Dat schrijven De Standaard, Le Soir en de kranten van Sudpresse.

Het arrest viel dinsdag.

Het Arbeidshof deed zijn uitspraak in de zaak van een zeventienjarige Afghaanse jongen die eind november in België aankwam. Hij kreeg op 30 november van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) te horen dat hij pas over 17 dagen aan de beurt kwam. De preopvang in de WTC-toren zat vol, en dus moest hij op straat slapen.

Volgens staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) was er geen probleem, omdat een kandidaat-asielzoeker volgens hem pas recht heeft op een opvangplaats nadat zij of hij is geregistreerd bij de DVZ.

Opvang binnen drie dagen, of…

De jonge Afghaan nam advocaat François Roland in de arm.

Roland trok naar het Brusselse Arbeidshof en dat stelt Franken in het ongelijk: volgens de rechter moet de overheid volgens de Europese regelgeving ook de niet-geregistreerde asielaanvragers opvang aanbieden, en houdt de huidige aanpak een onmenselijke behandeling in. Het Hof geeft Fedasil nog drie dagen de tijd om een plaats toe te wijzen aan de Afghaan. Als die plaats er dan niet is, moet de overheid hem een dwangsom van 125 euro per dag betalen. Momenteel verkeren enkele honderden vluchtelingen in dezelfde situatie als de jonge Afghaan. Volgens advocaat Roland zijn enkele van zijn collega-advocaten ondertussen voor andere asielzoekers dezelfde procedure gestart.

Staatssecretaris Francken laat aan De Standaard weten dat hij “akte wil nemen van de inhoud van het arrest alvorens te reageren”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content