De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, heeft de relatie met de Verenigde Staten bestempeld als 'ingewikkeld'. Maas betreurt het dat de Amerikaanse president Donald Trump het besluit zou hebben genomen 9.500 militairen weg te halen uit Duitsland, zo zei hij tegen Bild am Sonntag.

De 'superkern' heeft een ondersteuningsplan voor de door de coronacrisis getroffen sectoren goedgekeurd. Voor de horeca komt er een btw-verlaging tot 6 procent, werkgevers kunnen personeel een consumptiecheque van 300 euro geven en de meest behoeftigen zullen een bijkomende premie van 50 euro per maand krijgen, gedurende een half jaar.

In een grote zaak van kindermisbruik in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft de politie elf verdachten opgepakt, van wie er zeven aangehouden zijn. Er zijn drie kinderen, van 5, 10 en 12, geïdentificeerd als slachtoffers. Hoofdverdachte is een 27-jarige IT'er uit Münster.

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) betreurt de 'toeristische concurrentie' waar verschillende Europese landen zich volgens hem aan bezondigen. In een interview met La Libre Belgique hekelt Goffin het gebrek aan coördinatie, daags nadat de meeste EU-lidstaten hebben aangegeven op 15 juni hun grenzen opnieuw te willen openen.

DataNews

De Franse corona-opsporingsapp StopCovid heeft op vier dagen tijd al meer dan 1 miljoen gebruikers. Dat heeft staatssecretaris Cédric O, bevoegd voor het digitale, zaterdag aangekondigd. Eerder had de Franse regering al gezegd dat de app alleen effectief kan zijn als enkele miljoenen Fransen de app zouden gebruiken, maar zaterdag zei Cédric O dat er geen 'precies doel is van aantal gebruikers'.

Het begrotingstekort in Vlaanderen loopt dit jaar op tot 6,5 miljard euro. Dat blijkt uit de jongste berekeningen van het kabinet van Vlaams minister van Begroting en Financiën Matthias Diependaele (N-VA). Op 10 april was er nog sprake van een tekort van 4,14 miljard euro.

De betoging tegen politiegeweld die vandaag zou doorgaan op het Champ de Mars, in het centrum van de Franse hoofdstad, wordt verboden. Dat heeft het hoofd van de Parijse politie beslist. Eerder waren, vanwege de coronacrisis, ook andere betogingen elders in de hoofdstad verboden.

DataNews

Mark Zuckerberg heeft aangekondigd dat Facebook mogelijk zijn inhoudsbeleid gaat herzien. In een lang bericht op Facebook zegt Zuckerberg dat Facebook andere manieren gaat verkennen om om te gaan met inhoud die tegen de regels indruist. Op dit moment is er alleen een keus tussen inhoud laten staan of het te verwijderen.

Bert De Munck

'Nu de meest acute corona-dreiging achter de rug lijkt, vragen steeds meer mensen zich af wat COVID-19 nu precies aan onze samenleving veranderd zal hebben en of het een 'game changer' geweest zal zijn', schrijft professor Bert De Munck. 'Merkwaardig genoeg hangt het antwoord op die vraag af van hoe we de pandemie als samenleving van bij aanvang mee hebben gecreëerd.'