Reacties op overlijden André Denys – ‘De Flandrien is niet meer’

“André Denys was één van de beste parlementsleden die het Vlaams Parlement de afgelopen 25 jaar heeft gekend, een voorbeeld voor velen”. Heel wat collega’s zijn vol lof over de overleden oud-gouverneur André Denys.

‘Die laatste col werd hem te veel’

“Vlaanderen neemt afscheid van een groot en warm man, een gedreven liberaal politicus. André was een inspirerend gouverneur en genoot respect over alle partijgrenzen heen”, zegt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. “De Flandrien is niet meer, die laatste col werd hem te veel”, aldus Rutten.

Volgens Rutten had André Denys de kwaliteit “om écht naar mensen te luisteren”. “Hij was een man van het volk, zeer begaan met wat er leefde in zijn provincie en in de rest van Vlaanderen. Zijn engagement en gedrevenheid waren grenzeloos”, stelt ze.

Rutten noemt Denys ook “een mooi mens” van wie zij veel geleerd heeft. “We lopen onszelf al te snel voorbij, terwijl we de echt belangrijke dingen – contacten met mensen en familie – soms laten passeren. Dat wilde hij meegeven. Ik denk dat we hem eer betuigen door daarbij stil te staan”

‘Een voorbeeld voor velen’

Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) eert Denys als ‘één van de beste parlementsleden die het Vlaams Parlement de afgelopen 25 jaar heeft gekend’. “André was iemand die het debat opzocht, maar hij was altijd eerlijk in zijn overtuiging”, aldus Van Rompuy (CD&V). “André heeft er mee voor gezorgd dat er in het parlement een echte debatcultuur kwam. Hij is een voorbeeld voor velen”, klinkt het.”

Van Rompuy en Denys hebben jarenlang samen in de Vlaamse Raad (de voorloper van het Vlaams Parlement) en het Vlaams Parlement gezeten, maar steeds als politieke tegenstrevers. De twee hebben heel wat parlementaire veldslagen uitgevochten. “André was een gedreven oppositieleider, een generalist die naar de essentie van het debat kon gaan. Het was iemand die het debat zocht. We hebben ook veel debatten gevoerd op het scherp van de snee. Na zo’n debat spraken we soms dagen niet tegen mekaar”, legt Van Rompuy uit.

Dat er van die harde politieke confrontaties “niks is blijven hangen” heeft volgens de CD&V’er veel te maken met de menselijke kwaliteiten van Denys. “Het was een heel hartelijk iemand, in al zijn gedrevenheid toch altijd ontwapenend eerlijk.”

‘Parlementslid naar mijn hart’
Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans vindt het spijtig dat hij Denys in het Vlaams Parlement niet langer heeft meegemaakt (Denys werd in 2004 gouverneur, het jaar waarin Peumans verkozen werd in het Vlaams Parlement, nvdr).

“Hij was een Vlaams volksvertegenwoordiger naar mijn hart, een generalist met respect voor anderen. Een hele warme en aangename man. Hij was ook een provinciegouverneur zoals we er te weinig hebben. Iemand die te midden van de mensen stond en respect had voor de mening van anderen”, aldus Peumans.

‘Bracht mensen samen’

Oud-gouverneur Herman Balthazar, in 2004 opgevolgd door André Denys, brengt in herinnering dat Denys iemand was die mensen samenbracht in vaak moeilijke dossiers. Hij zegt dat Denys zijn job ook ten volle opnam.

Ere-gouverneur Herman Balthazar looft Denys’ openheid en zin voor initiatief. “De belangrijkste basis die een gouverneur moet leggen is het contact met de burgemeesters en het overleg met zowel de Vlaamse en Federale Overheid. Maar waar hij vooral minder in het zicht mee kwam, was mensen het samenbrengen in vaak moeilijke dossiers, het voortdurende lobbyen en overleg plegen. Zo denk ik aan de Vlaams-Nederlandse samenwerking in de Kanaalzone, het werken aan een oplossing voor de tweede zeesluis in Terneuzen, waar hij prachtig werk leverde. Ik heb hem echt leren appreciëren en het is bijzonder spijtig dat hij, die zo lang vocht als een leeuw en ondanks zijn ziekte recht bleef, zo kort na zijn pensioen de strijd moet opgeven

‘Hij was een doener’

Oost-Vlaamse eerste gedeputeerde Alexander Vercamer (CD&V), die negen jaar met Andre Denys samenwerkte, brengt Denys’ gedrevenheid in herinnering.

“André Denys was een heel sterk iemand, waarmee je open kon communiceren”, zegt Vercamer. “Hij was een man van direct taalgebruik en hij kon verdragen dat je er vrij en vrank mee communiceerde. Hij was ook iemand die situaties vrij snel kon inschatten en de juiste mensen samenbracht. Denys was een doener, een activist.”

De Oost-Vlaamse eerste gedeputeerde zegt ook dat Denys zijn werk tot het laatste moment graag deed. “Het laatste jaar was geen gemakkelijk jaar, maar hij bleef zich inzetten. Ik zat er wekelijks een halve tot een volledige dag mee samen. Je wist wat je aan André Denys had.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content