Rapport Hoge Raad van Financiën moet begroting weer op tafel leggen

Formateur Elio Di Rupo (PS) en de onderhandelaars verwachten het rapport van de Hoge Raad van Financiën over de precieze bijlage van de deelstaten aan de begroting 2012.

Formateur Elio Di Rupo (PS) en de zes onderhandelaars hadden de begrotingsgesprekken begin deze week uitgesteld, omdat ze van de Hoge Raad van Financiën eerst een update wilden van het rapport dat de raad in maart al maakte. Daarin stond dat de nieuwe federale regering 3,7 miljard euro moest saneren. Daarvan moest 440 miljoen euro opgehoest worden door de regio’s.

Die 3,7 miljard verdubbelde echter bijna, en tikte met nog eens 3,3 miljard euro extra. Omdat de federale inspanning zo goed als verdubbelde, wilde MR-voorzitter Charles Michel ook de bijdrage van de regio’s aanpassen. Een eis die enkel door de Vlaamse liberalen van Open VLD gevolgd werd, die berekenden dat de gemeenschappen en gewesten een inspanning van 800 miljoen euro tot 1,2 miljard euro moeten leveren. Dat de liberalen als enige onderhandelaars enkel in de federale regering zullen zitten, is niet vreemd aan die eenzame eis.

Rapport vandaag verwacht

Het rapport van de Hoge Raad van Financiën van vandaag moet het debat over hoeveel de federale overheid moet besparen en wat de bijdragen van de deelstaten nu precies moet zijn, objectiveren. Dat bedrag zal wellicht tussen de zeven en 10 miljard euro liggen.

Klok tikt

Ondertussen tikt de klok voor de onderhandelaars: de normaal moet tegen eind van deze maand de begrotingsopmaak rond zijn. Vicepremier Didier Reynders (MR) stelde gisteren echter in het parlement dat de begroting pas op 30 november binnen moet bij Europa. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content