Race om duurzaamste eiland ter wereld te worden barst los

Geklemd tussen Rotterdam en Antwerpen heeft het Zuid-Hollandse eilandje Goeree-Overflakkee de ambitie om tegen 2020 volledig energieneutraal en in de toekomst zelfs het meest duurzame eiland ter wereld te worden.

Goeree-Overflakkee, een eiland tussen de havenmetropolen Antwerpen en Rotterdam, heeft een heel concrete ambitie, die breed gedragen wordt door de bewoners: het duurzaamste eiland van de wereld worden. Goeree-Overflakkee produceert nu al een derde van de duurzame energie in de provincie Zuid-Holland. Doel is om in 2020 volledig energieneutraal te zijn en een Living Lab te zijn voor de rest van de wereld.

Concurrentie uit Spanje en Denemarken

Goeree-Overflakkee is echter niet alleen. Ook de eilandjes El Hierro (Canarische eilanden in Spanje) en Samsø (Denemarken) proberen erg duurzaam uit de hoek komen. Dat zijn gemeente het beter doet, wil politicus Arend-Jan van der Vlugt (CDA) niet gezegd hebben, maar volgens de bevoegde wethouder (cfr. ‘schepen’) zijn er wel verschillen.

Arend-Jan van der Vlugt.
Arend-Jan van der Vlugt.© Arend-Jan van der Vlugt

‘Goeree-Overflakkee is een stuk groter dan El Hierro en Samsø. Ook wat het inwonertal en het aantal bedrijven, verkeersbewegingen en toeristische bezoekers betreft. Daardoor is de uitdaging om energie duurzaam op te wekken een stuk complexer en uitdagender’, zegt van der Vlugt.

Voor het gemeentebestuur gaat duurzaamheid om meer dan zonnepanelen (3 parken van 12 megawatt tegen 2020) en windenergie (150 megawat tegen 2020). Een getijdencentrale op de Brouwersdam en het gebruik van biomassa in de landbouw voor gasproductie doen de rest.

De deadline van 2020 voor volledige energieneutraliteit komt niet in het gedrang. Goeree zit volgens de politicus op schema. ‘We denken zeker dat we daarin zullen slagen en produceren nu al een derde van de duurzame energie in de provincie Zuid-Holland. Ook energiebesparende vernieuwingen in de landbouw en visserij moeten daartoe bijdragen. De buitenverlichting proberen we als gemeente te vervangen door led-verlichting van Philips.’

Bijbelgordel

Toch is dit voor de inwoners van Goeree-Overflakkee meer dan een prestigeproject. Het eiland is gelegen in de Bijbelgordel, net zoals een Bible Belt in de VS bestaat. Een strook die van west naar oost loopt en veel protestantsgezinde inwoners telt. Vooral het calvinisme draagt het rentmeesterschap hoog in het vaandel. Calvinisten willen de aarde beheren alsof de grond niet van hen is, maar zoals de Heer hen die gegeven heeft. En die moet je ook zorgvuldig nalaten voor je nageslacht. Ander kenmerk van de strengchristelijke regio: de zowat alle winkels zijn er op zondag – de heilige rustdag – gesloten.

Middelharnis, één van de 14 dorpskernen van Goeree-Overflakkee.
Middelharnis, één van de 14 dorpskernen van Goeree-Overflakkee.© Limit Fotografie

Het bedrag dat de Nederlandse overheden en bedrijven voor alle projecten samengeteld op tafel leggen overschrijdt de grens van 200 miljoen euro. Staan onder meer in de steigers: een getijdencentrale, het stimuleringsprogramma Energieke Regio, windmolens, een waterstoftankstation en een netwerk van openbare autolaadpalen.

Wat Vlamingen er te zoeken hebben

Van der Vlugt nodigt ook de Vlamingen uit om eens een kijkje te komen nemen. ‘Als je op dit Zuid-Hollandse eiland bent, ervaar je de kracht van het leven. Je kan hier genieten van de schitterende Hollandse lucht terwijl je wandelt door de duinen en langs de brede stranden.’

Ook is het er volgens de wethouder aangenaam wonen. ‘Goeree-Overflakkee geeft de ruimte om heerlijk te kunnen wonen in een van de 14 pittoreske dorpskernen. In een mooie natuurlijke omgeving waar je als inwoner kan genieten van de zee, de zon en het strand.’

(NC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content