Raakt ‘miserietaks’ toch gestemd?

© Belga

De zogenaamde ‘miserietaks’, de verdeeltaks, wordt misschien nog voor het zomerreces goedgekeurd.

Aflevering 326 in de procedureslag rond de verdeeltaks, de zogenaamde ‘miserietaks’ of ‘echtscheidingstaks’, in het Vlaams Parlement. De geplande bespreking van het veelbesproken decreet in de plenaire van het Vlaamse halfrond is vrijdag opgeschort omdat de oppositie het advies vraagt van de Raad van State over een aantal amendementen. Toch ziet het ernaar uit dat de taksverhoging nog voor het zomerreces zal worden goedgekeurd.

Het getouwtrek rond de verdeeltaks sleept al weken aan in het Vlaams Parlement. Ter herinnering: de verdeeltaks is een belasting die betaald moet worden wanneer een onroerend goed verdeeld wordt, bijvoorbeeld na een echtscheiding. In het kader van de begrotingscontrole wou de Vlaamse regering het tarief optrekken van één naar twee procent.

De oppositie steigerde en sprak meteen van een “miserietaks” of “echtscheidingstaks” op de kap van scheidende gezinnen. Ook meerderheidspartij SP.A kantte zich tegen de verhoging van de taks. Uiteindelijk werd de maatregel bijgestuurd via sociale correcties. Die correcties moeten gezinnen met kinderen sparen. Het basistarief zou wel stijgen naar 2,5 procent. De maatregel moet op jaarbasis 40 miljoen euro opbrengen.

Spoedadvies van Raad van State

De meerderheid wil het dossier ook nog vóór het zomerreces plenair gestemd krijgen, zodat de maatregel nog op 1 augustus in werking zou kunnen treden. Vrijdag kwam het alvast niet tot een stemming. De oppositie diende nog amendementen die ze wil laten voorleggen aan de Raad van State. De Raad van State wordt nu om spoedadvies gevraagd.

Dat advies wordt binnen de vijf werkdagen verwacht. De bespreking van het decreet verschuift zo naar (eind) volgende week. Wellicht komt het volgende week toch tot een stemming. Het ziet ernaar uit dat oppositiepartijen Open VLD en Groen niet verder willen ‘filibusteren’. “Hoezeer ik deze beslissing ook verfoei, moet een volwassen oppositie zich aan het einde van de rit neerleggen bij de wiskunde van meerderheid tegen minderheid”, zegt Open VLD-fractieleider Sas van Rouveroij.

“In een democratie respecteert een volwassen meerderheid de rechten van de oppositie. Dat is gebeurd. Wij hebben als oppositie onze middelen kunnen uitputten, al betreur ik dat de meerderheid totaal niet heeft geluisterd naar onze argumenten. Tegelijk moet een volwassen oppositie zich uiteindelijk ook neerleggen bij de
wiskunde dat ze niet in de meerderheid zit”, aldus van Rouveroij.

Proceduremogelijkheden

Vlaams Belang-fractieleider Joris Van Hauthem wil toch nog bekijken of het dossier niet “over het zomerreces kan getild worden”. Hij ziet daarvoor nog proceduremogelijkheden, al is het niet zeker of die kunnen ingezet worden zonder de steun van Open VLD en Groen. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content