PVDA lanceert ‘Tommelteller’: Tommelein krijgt tot 11 mei om ‘Turteltaks’ in te trekken

© Belga

Op tommelteller.be telt een klok letterlijk af naar 11 mei om 11 uur.

Als kersvers Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) op woensdag 11 mei om 11 de zogenaamde Turteltaks niet heeft ingetrokken, dan stapt de PVDA naar het Grondwettelijk Hof om de omstreden energieheffing te laten vernietigen, kondigt voorzitter Peter Mertens aan.

Om in de komende dagen via de sociale media de druk op Tommelein te verhogen, lanceert de PVDA de actie ‘Tommelteller’. Op de website tommelteller.be telt een klok letterlijk af naar 11 mei op 11 uur.

Turteltaks

Tommelein legde afgelopen woensdag de eed af als Vlaams minister. Hij vervangt in de regering-Bourgeois zijn partijgenote Annemie Turtelboom, die vorige week ontslag nam vanwege de aanhoudende discussie over de Vlaamse energieheffing die ze invoerde, door de PVDA ‘Turteltaks’ gedoopt.

Of het nu Turtelboom is of Tommelein is die minister is, de mensen blijven vooralsnog 100 euro extra betalen voor de zonnepanelensubsidies aan commerciële zonneplantages

Annemie Turtelboom en Bart Tommelein, respectievelijk uit en in de Vlaamse regering
Annemie Turtelboom en Bart Tommelein, respectievelijk uit en in de Vlaamse regering© Belga Image

‘De Turteltaks is en blijft een onrechtvaardige en onwettelijke belasting’, zegt Mertens. ‘Of het nu Turtelboom is of Tommelein is die minister is, de mensen blijven vooralsnog 100 euro extra betalen voor de zonnepanelensubsidies aan commerciële zonneplantages. Wij eisen het intrekken van de Turteltaks.’

Alternatief

‘Tijdens het debat in het Vlaams Parlement woensdag lieten de regeringspartijen verstaan dat de Turteltaks vooralsnog niet naar omlaag gaat, ook al worden wel voor twee miljard euro aan subsidies geschrapt voor de biomassacentrale van Gent. Wij laten het daar niet bij.’

‘We hebben een waterdicht alternatief uitgewerkt voor de Turteltaks, waarbij niet de burgers, maar de zonneplantages en Electrabel de rekening betalen. In tegenstelling tot wat de Vlaamse regering beweert kan het dus wel degelijk anders. Wij gaan door tot de Turteltaks is afgeschaft.’

Peter Mertens (PVDA)
Peter Mertens (PVDA) © BELGA

Deelnemen aan het proces tegen de Turteltaks kan nog altijd (gratis) via www.turteltaksproces.be. Al meer dan 17.000 mensen hebben zich geregistreerd voor het proces bij het Grondwettelijk hof, meldt PVDA.

Zonnepanelen

Tommelein zelf pleit er intussen voor dat de overheid, bedrijven en gezinnen meer zonnepanelen leggen. Dan zou de energieheffing of Turteltaks naar beneden kunnen, vermits de panelen niet meer gesubsidieerd worden.

Volgens de Open VLD’er is dat een goede investering. Zonnepanelen geven immers een rendement van enkele procenten, terwijl het spaarboekje momenteel bijna niets opbrengt en lenen vandaag goedkoop is. De minister lanceerde zijn voorstel vrijdag in Het Laatste Nieuws en In De ochtend op Radio 1.

Tommelein wijst er nog op dat door de oversubsidiëring het draagvlak voor hernieuwbare energie onderuitgeslagen is. ‘Het draagvlak herstellen kan alleen maar als de politiek stopt met zwartepieten, overdrijven en naar het verleden wijzen. Ik wil naar de toekomst kijken. Ik hoop dat socialisten en groenen dat ook doen’, luidt het. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content