PVDA lanceert Cactusplan als alternatief voor centrumrechtse recepten

Peter Mertens (PVDA) © BELGA

Onder de naam ‘Cactusplan’ heeft de PVDA een investeringsplan uitgedacht, dat een alternatief moet bieden voor de plannen van de rechtse regeringen. 3 hefbomen staan centraal: sociale, ecologische en democratische vernieuwing.

Lees de volledige speech van PVDA-voorzitter Peter Mertens hier.

De PVDA heeft een investeringsplan uitgedokterd dat een alternatief moet bieden voor de plannen van de “rechtse” regeringen. Het luistert naar de naam “Cactusplan” – wegens sympathiek, maar met stekels die staan voor verzet en verontwaardiging. De voorstellen in het plan lopen over drie hefbomen: sociale, ecologische en democratische vernieuwing.

Partijvoorzitter Peter Mertens en Kamerlid Raoul Hedebouw kozen Manifiesta, het jaarlijkse “feest van de solidariteit” aan de Belgische kust, uit om het plan uit de doeken te doen. Het uitgangspunt is dat de ongelijkheid in ons land groter is dan ooit, waarbij de partij cijfers aanhaalt over de verdeling van de rijkdom in België. Zowel aan inkomstenzijde als met de investeringen is in de voorstellen 22,8 miljard euro gemoeid. Vele recepten in het Cactusplan klinken bekend in de oren, al plaatst PVDA zich er wel lijnrecht mee tegenover de plannen van de centrumrechtse partijen. Zo reserveert de uiterst linkse partij, “in plaats van de inschrijvingsgelden te verhogen en te snoeien in de studierichtingen”, 300 miljoen euro voor het hoger onderwijs.

Extra leerkrachten

Daarnaast gaat 1 miljard euro naar de aanwerving van extra leerkrachten. En terwijl er federaal plannen op tafel liggen om de pensioenen te hervormen, pleit PVDA voor het recht op brugpensioen vanaf 58 jaar en 38 jaar loopbaan en voor zware beroepen vanaf 56 jaar en 33 jaar loopbaan.

Op het vlak van democratische vernieuwing wil PVDA af van het Europese Begrotingspact. Een evergreen in de (extreem)linkse kerk is de ontwikkeling van een vermogenskadaster. Dat moet duidelijkheid scheppen over de financiële vermogens en dus de invoering van een miljonairstaks vergemakkelijken. Die zou tot 8 miljard euro kunnen opleveren, luidt het. Ook wil PVDA dat een referendum over belangrijke beslissingen verplicht wordt, net als wanneer minstens 100.000 mensen er om vragen.

Openbare energiebedrijven

De unitaire partij schenkt ook ruime aandacht aan ecologische vernieuwing. Daarbij ziet ze heil in openbare energiebedrijven onder democratische controle, in plaats van de “chaos van de vrije markt”, en in een publieke maatschappij voor isolatie van woningen en gebouwen.

PVDA ijvert ook voor modern, fijnmazig openbaar vervoer, dat regelmatiger rijdt en goedkoper wordt. Het afromen van de nucleaire winsten van de uitbaters van de kerncentrales moet dienen voor investeringen in duurzame elektriciteitsproductie. En het terugdringen van de “oversubsidiëring” van grote zonnepanelenparken moet isolatieprojecten en energiezuinige investeringen een duw in de rug geven. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content