Puigdemont en Comin niet naar Europees Parlement in Straatsburg uit vrees voor arrestatie

Carles Puigdemont. © Getty

Uit vrees voor een arrestatie reizen de Catalaanse Europarlementsleden Carles Puigdemont en Toni Comin deze week niet naar Straatsburg voor de plenaire zitting van het Europees Parlement. Dat heeft Puigdemont maandag getweet.

Het Spaanse gerecht vervolgt Puigdemont en Comin voor de rol die ze hebben gespeeld bij het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 2017. De toenmalige minister-president en zijn minister worden beschuldigd van rebellie en misbruik van overheidsmiddelen.  Puigdemont en Comin vrezen in Frankrijk gearresteerd te worden indien het Spaanse gerecht zou beslissen om de aanhoudingsbevelen tegen hen te reactiveren. Vorige week veegde het Gerecht van de Europese Unie immers de bezwaren tegen de opheffing van hun parlementaire immuniteit van tafel. 

Clara Ponsanti, eveneens ex-minister in de Catalaanse regering, reist wel naar Straatsburg. Ook zij beet vorige week in het stof bij het Gerecht, maar ze riskeert geen Europees aanhoudingsbevel omdat ze enkel wordt vervolgd voor rebellie, wat niet bestraft wordt met een celstraf. Misbruik van overheidsmiddelen kan leiden tot twaalf jaar cel.

Puigdemont en Comin stellen dat ze van het Europees Parlement geen voldoende duidelijk antwoord hebben ontvangen op de vragen die ze hadden gesteld met betrekking tot hun vrees om gearresteerd te worden in Frankrijk. 

Een woordvoerster van het Europees Parlement legde uit dat voorzitter Roberta Metsola in haar antwoord twee zaken naar voren heeft geschoven: het parlement heeft momenteel geen weet van lopende aanhoudingsbevelen en, indien ze met zo’n geval geconfronteerd zou worden, zou het parlement de immuniteiten verdedigen die het op dat moment van kracht acht.

Partner Content