‘PS zal niet buigen voor oekazes van N-VA’

In een open brief schrijven de 94 parlementsleden van de PS waarom ze blijven onderhandelen. ‘De PS zal niet buigen voor de oekazes van de N-VA’

De 94 parlementsleden van de Franstalige socialisten schrijven in een open brief in Le Soir waarom ze nog steeds onderhandelen voor een regering die “moeilijke maatregelen zou moeten nemen, die soms het resultaat zullen zijn van compromissen met rechtse partijen.” Maar dat doen ze “niet tegen gelijk welke prijs.”

Het hart van de socialisten ligt nog steeds in de straten, aan de zijde van de slachtoffers van Arcelor en alle arbeiders die vechten voor een job. Maar de zin voor verantwoordelijkheid en de 36 procent van de stemmen die de partij bij de laatste verkiezingen kreeg, dwingen hen niet te buigen voor de oekazes van de N-VA, noch voor de oude recepten à la Thatcher-Reagan, luidt het bij de 94 parlementsleden.

“Blijven onderhandelen, discussiëren, werken om eindelijk een nieuwe regering te vormen, is een morele plicht. Om de rechten te blijven garanderen van de werkenden, gepensioneerden, jongeren, mensen in een moeilijk situatie, van iedereen die het moeilijk heeft waardig te leven”, gaat de PS voort.

‘Rechtvaardig, ernstig en verantwoordelijk hervormen’

Maar de partij onderhandelt niet alleen omdat ze moet, maar ook omdat ze wil. “De PS is de enige partij die na 125 jaar sociale vooruitgang, de kracht heeft neen te zeggen tegen gestrengheid, maar ook de moed om ja te zeggen tegen haar verantwoordelijkheden”, aldus nog de PS.

De partij maakt daarbij de vergelijking met de renovatie van een huis. Dat doe je zelf of je doet een beroep op de beste arbeiders. “Vandaag moet ons economisch en sociaal model dringend worden hervormd (…) De PS wil die hervorming op een rechtvaardige, ernstige en verantwoordelijke manier op zich nemen.”

‘Niet tegen eender welke prijs’

Er kan voor de PS geen sprake van zijn de burgers op te offeren voor ongehoorde vergoedingen voor toplui van banken, stellen de Franstalige socialisten voorts. “Maar we moeten voorkomen dat onze schuld de doodsteek geeft aan de openbare diensten en de sociale zekerheid, en zo de toekomstige generatie, onze kinderen en kleinkinderen opoffert.”

Maar niet tegen eender welke prijs, bezweert de PS. “Uit naam van de honderdduizenden mannen en vrouwen die ons hun vertrouwen hebben geschonken, zullen we ervoor blijven vechten dat de overheid rechtvaardige maatregelen neemt, die rekening houden met de mate waarin iemand kan bijdragen, dat ze de werknemers steunt en de koopkracht versterkt, dat ze de financiën onder controle brengt, jongeren aanmoedigt, de sociale zekerheid verdedigt, iedereen meetrekt, zonder iemand aan de kant te laten.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content