PS wil spaarboekje dat ‘garandeert dat geld in economie gepompt wordt’

De PS wil een spaarboekje in het leven roepen, waarbij de spaarder een goede rente krijgt en zeker is dat het geld naar onze economie vloeit.

De Franstalige socialisten willen een nieuw spaarboekje in het leven roepen, waarbij de spaarder een goede rente krijgt en zeker is dat het geld naar onze economie vloeit. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad.

“De Belgen hebben 230 miljard euro op hun spaarboekjes staan, maar met dat geld gebeurt amper iets”, zegt vicepremier Laurette Onkelinx (PS). “Tegelijk hebben kmo’s, maar ook ziekenhuizen, het heel moeilijk om aan geld te geraken voor hun investeringsprojecten, terwijl dat net nodig is om onze economie een zetje te geven”.

Daarom pleit ze voor een nieuw soort spaarboekje, een spaarboekje B zoals ze het zelf noemt, naast het klassieke spaarboekje dat de meeste Belgen vandaag hebben.

Laurette Onkelinx: ‘Garanderen dat geld in economie gepompt wordt’

De PS wil, naar analogie met Frankrijk, een spaarboekje in het leven roepen waarvan de banken garanderen dat het geld in onze economie gepompt wordt. De rente die de banken op dat spaarboekje moeten bieden, wordt via een formule door de overheid vastgelegd en zal iets hoger liggen dan wat vandaag op de klassieke spaarboekjes geboden wordt.

Laurette Onkelinx: ‘We moeten u iets doen’

Onkelinx beseft dat de bankenwereld tegengas zal geven, maar dat schrikt haar helemaal niet af. “De banken zullen uitentreuren herhalen dat we niet alleen mogen handelen, dat we Europees te werk moeten gaan… Ik krijg schoon genoeg van dat discours. We moeten nú iets doen”, verklaart ze. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content