PS-voorzitter Magnette: ‘N-VA smeekt om aan de macht te komen’

Paul Magnette. © Belga Image

De N-VA smeekt om federaal opnieuw aan de macht te komen. Dat heeft PS-voorzitter Paul Magnette zondag verklaard in De Zevende Dag, nadat N-VA-kopstukken Jan Jambon en Theo Francken in weekendinterviews nogmaals aangestuurd hadden op de vorming van een regering van hun partij met de PS.

In een interview met De Zondag zegt oud-staatssecretaris Francken dat de tijd rijp is voor ‘een historisch akkoord tussen het Vlaams-nationalisme en de sociaaldemocratie’. Enkele inhoudelijke voorstellen van PS-voorzitter Magnette vindt hij ‘interessant’. Vlaams minister-president Jambon zei zaterdag in De Morgen dan weer dat de vorming van een as tussen N-VA en PS de enige resterende mogelijkheid is in het kader van de federale regeringsvorming.

‘In 2014 zeiden ze dat niet’, reageerde Magnette zondag in De Zevende Dag op één. ‘Nu is de PS incontournable, maar de N-VA niet. Ze smeken om aan de macht te komen. Ze kunnen moeilijk zeggen dat ze met de PS willen besturen, maar niets van het programma van de PS willen weten.’

Veranderde perceptie

Magnette legde de voorbije weken samen met sp.a-voorzitter Conner Rousseau contact met de andere partijen. Een verslag van hun gesprekken zou binnenkort worden voorgelegd.

‘Overal, dus ook bij de liberalen, de christendemocraten en de groenen, maar ook bij de N-VA, is de perceptie veranderd’, stelt Magnette vast. ‘Iedereen zegt nu dat de staat efficiënter moet, ook al zijn de echt grote hervormingen niet voor meteen, maar voor 2024. En niemand zegt nog dat we tegen 2024 naar een begroting in evenwicht moeten gaan, of dat er moet worden bespaard in de gezondheidszorg.’ Bij de sp.a is te horen dat er ‘openingen zijn op het vlak van inhoud’.

Concreet initiatief

Over de regeringsvorming zelf zei Magnette dat op een bepaald moment iemand een concreet initiatief zal moeten nemen. ‘Ik heb geen exclusieven, maar dat kan zeker (premier) Sophie Wilmès zijn.’ Eerder in De Zevende Dag had ook CD&V-vicepremier Koen Geens woorden van lof voor Wilmès: ‘Ze heeft bij het begin van de coronacrisis een ondankbare taak gekregen en ze heeft die opgenomen. Dat vraagt veel moed. Vandaag is Sophie Wilmès degene die de regering leidt, en ik denk dat zij een behoorlijke prestatie levert’.

Zelf blijft Geens voorstander van de vorming van een regering met PS en N-VA, de partijen die elk de grootste zijn in hun taalgroep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content