PS had ’teleurstellend gesprek’ met de premier

Ahmed Laaouej (PS) © Belga

Het gesprek van PS-fractieleider Ahmed Laaouej met premier Charles Michel was “teleurstellend”.

Dat heeft de PS’er dinsdag verklaard. Over een motie van wantrouwen tegen de regering, wil Laaouej zich nog niet uitspreken. Eerst willen de Franstalige socialisten horen wat de premier woensdag tijdens het Kamerdebat te vertellen heeft.

De premier werkt dinsdag zijn lijstje af van fracties met wie hij gesprekken voert over het verdere verloop van de werkzaamheden tijdens de komende weken en maanden. PS-fractieleider Laaouej had het over een “teleurstellend” onderhoud. “Ik denk niet dat de premier begrijpt in welke politieke urgentie hij zich bevindt”, aldus Laaouej. “Ik heb geen enkel engagement gehoord over een echte breuk. Politiek blijft de premier consulteren, zelfs onderhandelen met N-VA. Maar ook met het asociaal beleid dat tot vandaag werd gevoerd, is er geen breuk. Er was niets over een daling van de btw op elektriciteit, over de verhoging van de pensioenleeftijd tot 67 jaar die niemand snapt, over de zware beroepen, enz.”

Fractieleider Meryame Kitir zei dat sp.a een motie van wantrouwen achter de hand houdt. De PS wil daarover nog geen uitspraken doen. Wel preciseerde Laaouej dat de PS “niet de kruk zal zijn van een wankele regering”.

.

Michel: ‘Dag van leerrijke en intense gesprekken’

Premier Charles Michel heeft een dag van “leerrijke en intense gesprekken” met een reeks Kamerfractieleiders achter de rug. De werkzaamheden gaan woensdag voort. Tijdens de namiddag tekent de eerste minister present voor het debat naar aanleiding van de regeringswissel. Dat meldt zijn woordvoerder dinsdagavond.

Nadat hij zaterdagavond had bekendgemaakt door te gaan met een minderheidsregering zonder N-VA, kondigde premier Michel in één adem aan dat hij contacten zou leggen met de verschillende democratische fracties in het parlement. Dat moet meer duidelijkheid scheppen over de manier van werken tijdens de komende weken en maanden. Die werkzaamheden gingen dinsdagochtend van start.

De premier had gesprekken met de vertegenwoordigers van N-VA, MR, PS, CD&V, Open Vld, sp.a en Ecolo-Groen. Woensdag volgen nog cdH en DéFI.

Vlaams Belang, PVDA, PP en Vuye & Wouters worden niet verwacht in het voorzitterschap van de Kamer.

Na de middag staat een verdieping hoger het debat geagendeerd over de gebeurtenissen van het afgelopen weekend: het vertrek van N-VA en de doorstart met een minderheidsregering. Dat belooft een pittig debat te zullen worden.

Volgende week dinsdag zal duidelijk zijn of er ook een regeerverklaring komt en eventuele moties van vertrouwen of wantrouwen. Naast het kleine PP is sp.a de enige partij die een motie van wantrouwen heeft geopperd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content