PS, CDH en Ecolo waarschuwen voor ‘chaos’ zonder akkoord

Met die uitspraak reageren ze ook op de scherpe taal van FDF-voorzitter Olivier Maingain, die ‘liever de onderhandelingen ziet falen’.

Zonder akkoord is het chaos. Daarvoor hebben vertegenwoordigers van de onderhandelende partijen PS, CDH en Ecolo zondag in “Mise au Point” (RTBF) gewaarschuwd. Ze reageren op die manier ook op de scherpe taal van het FDF de voorbije dagen.

Aftredend staatssecretaris en FDF-ondervoorzitter Bernard Clerfayt vindt dat er een evenwichtige oplossing uit de bus moet komen. Door de regeling die nu op tafel ligt, zullen de Franstaligen in de rand minder rechten krijgen, meent hij. “Het kan niet dat zij de dupe worden van het België waarin ze hebben geloofd”, luidde het.

Wathelet: ‘Maingain wil liever dat onderhandelingen niet slagen’

Volgens CDH-staatssecretaris Melchior Wathelet zou FDF-voorzitter Olivier Maingain liever hebben dat de onderhandelingen niet slagen. Hij benadrukte dat er in de huidige context chaos dreigt indien er geen akkoord uit de bus komt. “Wat onaanvaardbaar zou zijn, is de splitsing van de sociale zekerheid, maar daar wordt op dit moment niet meer over gesproken”, dixit Wathelet, die er nog aan toevoegde dat de Franstalige partijen aanvaarden dat de Franstaligen in de rand bepaalde rechten verliezen, “op voorwaarde dat we weten dat er andere in de plaats komen”.

‘Multicultureel land dreigt uit elkaar te spatten’

Indien ook zonder N-VA geen akkoord mogelijk is, dreigt een multicultureel land uit elkaar te spatten en dat is gevaarlijk, stelde Ecolo-Kamerfractieleider Olivier Deleuze. Hij wees erop dat wat nu op tafel ligt geen zuivere splitsing is van BHV.

Waals minister-president Rudy Demotte (PS) zei dat de welvaart van alle Belgen en vooral van de Walen zal worden aangetast indien er geen akkoord komt.

“In een akkoord zullen er langs beide kanten van de taalgrens dupes zijn”, verklaarde Open VLD-vicepremier Guy Vanhengel. Hij zei erop te vertrouwen dat er wel een akkoord uit de bus komt. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content