PS: ‘Bourgeois onthult ware gelaat van N-VA’

© belga

De Franstalige socialisten (PS) reageren geprikkeld op de verklaringen van Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois (N-VA). Bourgeois wil vaart zetten achter de Vlaamse autonomie.

De Franstalige socialisten (PS) reageren geprikkeld op de verklaringen van Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois (N-VA). Bourgeois wil vaart zetten achter de Vlaamse autonomie.
De Franstalige socialisten reageren zaterdag via een ’tweet’ op de verklaringen van Bourgeois, die in een interview met De Standaard verklaarde dat de ‘N-VA in 2014 zo groot moet worden dat ze haar wil kan opleggen aan de Franstaligen’. “Na het charmeoffensief in de Club van Lotharingen (Cercle de Lorraine), onthult Bourgeois het ware gelaat van de N-VA”, reageert de PS.

Bart De Wever

De PS verwijst hierbij naar N-VA-voorzitter Bart De Wever, die onlangs in de Club van Lotharingen de Franstalige versie van zijn columnbundel kwam voorstellen. Begin maart sprak De Wever daar ook tijdens een bijeenkomst voor zakenlui over zijn visie op het confederalisme.

‘Franstaligen krijgen Brussel niet’

Het is vooral het thema ‘Brussel’ dat steekt bij de Franstalige socialisten. Bourgeois zei over de hoofdstad in het interview met De Standaard: “Als België uiteenvalt, moeten de Franstaligen er niet op rekenen dat ze Brussel krijgen. Brussel als gemeenschappelijke hoofdstad laten we nooit los. Die onderhandelingen dreigen aartsmoeilijk te worden.”

‘Niemand raakt aan het statuut van Brussel’

Als het van vicepremier Laurette Onkelinx (PS) afhangt, zal ‘niemand raken aan het statuut van Brussel, een volwaardig gewest dat op gelijke hoogte staat met Vlaanderen en Wallonië’. Volgens Onkelinx hebben de Brusselaars het recht om te beslissen. “Het Brussels gewest behoort toe aan de Brusselaars en zij zijn de enigen die zullen beslissen over hun toekomst. Niemand anders. We willen geen model van cobeheer zoals de N-VA voorstelt. En Brussel is geen territorium dat men zich kan toe-eigenen om de economische macht of onroerende voorheffing te verhogen,” aldus Onkelinx.

‘Assertiever project voor Brussel en Wallonië’

Behalve de PS hebben zaterdag ook andere Franstalige politici gereageerd op de verklaringen van Bourgeois. Sabine Laruelle (MR) riep de Vlaams-nationalisten op om zich minder zelfverzekerd op te stellen. Partijgenoot Charles Michel stelt de duidelijkheid van Bourgeois’ woorden op prijs, na ‘dubbelzinnige en hypocriete uitspraken van zijn partijvoorzitter’. Michel voegde er aan toe dat Bourgeois er niet op moet rekenen dat de Franstaligen Brussel loslaten. Vicepremier Joëlle Milquet (cdH) benadrukte tegen elke vorming van splitsing van het land te zijn. FDF-voorzitter Olivier Maingain maakte van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor een ‘duidelijker en assertiever’ project voor Brussel en Wallonië.
Dat is volgens de FDF-voorzitter nodig om ‘de aanvallen van de N-VA en haar bondgenoten in het noorden van het land’ niet lijdzaam te ondergaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content