Protest tegen verbod op broeken in koptische kerken

Paus Tawadros II probeert te bemiddelen © reuters

In Caïro hebben enkele tientallen kopten in de kathedraal geprotesteerd tegen de kledingvoorschriften, en bijvoorbeeld het verbod voor meisjes om broeken te dragen, in hun kerken.

Steen des aanstoots is een verordering van de bisschop van Damietta. In zijn bisdom worden in de kerken borden uitgehangen waarop vrouwen vanaf 11 jaar worden aangemaand tijdens de eucharistie niet langer broeken en make-up te dragen en zich in het algemeen bescheiden op te stellen.

Volgens de website van Al Ahram Weekly zijn daarop enkele tientallen gelovigen in de kathedraal van Caïro komen protesteren, met protestborden in aanslag. De pope (paus) van de kopten, Theodorus II (of Tawadros II), vroeg hen de protesten op te schorten. “Ik werk aan een oplossing.” En een kerk, voegde hij eraan toe, is hoe dan ook niet de plaats voor protest.

De bisschop van Damietta heeft eerder al tot ongenoegen bij vrouwelijke gelovigen gezorgd. In mei 2012 riep hij “christelijke meisjes op te leren van gesluierende moslima’s. Sommige christen vrouwen zullen niet tevreden zijn over wat ik zeg, maar de Maagd Maria, de heilige Demiana en de nonnen waren conservatief in hun klederdracht.” (RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content