Protest Soedan: politie zet traangas in tegen betogers, mobiel internet afgesloten

Beeld van eerder protest in Khartoem op 31 december 2021. © Belga Image

In de Soedanese hoofdstad Khartoem hebben duizenden mensen zich verzameld aan het presidentieel paleis om te protesteren tegen de staatsgreep in het land. Gewapende soldaten zijn massaal gemobiliseerd en zetten al traangas in tegen actievoerders.

Zondagochtend versperden ordetroepen in de aanloop naar de betogingen al de bruggen over de Nijl die Khartoem met zijn buitenwijken verbinden en blokkeerden ze ook de belangrijkste toegangswegen naar de hoofdstad. Het mobiele internet werd daarnaast opnieuw afgesloten.

Na de staatsgreep van generaal Abdel Fattah al-Burhane kwam het al verscheidene keren tot protesten tegen het militaire overgangsregime. Ook bij vorige manifestaties werden de bruggen geblokkeerd en werd het internet afgesloten. Het leger zette traangas in tegen betogers en schoot zelfs met scherp. In totaal kwamen sinds de putsch al 53 mensen om.

Op 25 oktober pleegde al-Burhane een staatsgreep en liet hij de meerderheid van de burgerregering onder leiding van premier Abdallah Hamdok aanhouden. Een maand later ondertekende Hamdok een formeel akkoord met putschleider al-Burhane waarin stond dat Hamdok mocht terugkeren als premier van Soedan. De militaire autoriteiten hadden beloofd een civiele regering te vormen, maar die is nog altijd niet voorgesteld.

Partner Content