Prinses Elisabeth en koning Filip niet langer in één vliegtuig

Koning Filip is met zijn gezin op vakantie vertrokken en zoals de traditie het voorschrijft zat troonopvolgster Elisabeth niet in hetzelfde vliegtuig als de koning.

Prinses Elisabeth is op vakantie vertrokken in een ander vliegtuig dan dat waar haar ouders, koning Filip en koningin Mathilde op zaten. De traditie schrijft namelijk voor dat de koning en zijn troonsopvolger niet in hetzelfde toestel mogen vliegen om de opvolging zeker te stellen.

“Het is eenvoudigweg een kwestie van gezond verstand”, zegt de persdienst van het paleis. Die voegt er aan toe dat, in tegenstelling tot wat beweerd werd in de pers, de koning en zijn eerste dochter wel degelijk in een apart vliegtuig op vakantie zijn vertrokken. In geval van een ongeluk is de troonsopvolging daardoor verzekerd.

Ook Obama en Biden niet in één vliegtuig

“Het is een principe waar ook heel wat andere monarchieën zich aan houden”, legt Christian Koninckx, professor aan de Vrije Universiteit Brussel, uit. “In Zweden is het zelfs zo dat als de soeverein het land verlaat, zijn erfgenaam moet blijven en regent wordt tijdens de afwezigheid. Dit soort van maatregelen was vooral nuttig voor lange reizen”.

De maatregel wordt vandaag niet enkel toegepast in monarchieën. Ook de Amerikaanse president en de vicepresident reizen in een ander vliegtuig, aldus Koninckx. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content