Prinselijk huwelijk in groothertogdom Luxemburg

© EPA

Het groothertogdom Luxemburg viert het huwelijk van erfgroothertog Guillaume met de Belgische gravin Stéphanie de Lannoy.

Het kerkelijke huwelijk vond plaats in de kathedraal van Luxemburg. Naast talrijke gekroonde hoofden uit Noorwegen, Liechtenstein, Marokko, Nederland, Zweden, Denemarken, Japan, Roemenië, Jordanië, Griekenland, Bulgarije … waren ook koning Albert II en koningin Paola, prins Filip en prinses Mathilde, prins Laurent en prinses Claire en prinses Astrid en prins Lorenz aanwezig.

De bruid, gekleed in een jurk van Elie Saab, kwam aan de arm van haar oudste broer Jehan de kathedraal binnen. Haar vader, de 92-jarige Philip de Lannoy, wachtte haar in zijn rolstoel op aan het altaar om haar zijn zegen te geven.

De dienst begon met een minuut stilte ter ere van Stéphanie’s moeder, die op 26 augustus overleed.

Gewone burgers

Naast familieleden van het jonge koppel en de vertegenwoordigers van de Europese vorstenhuizen, waren er ook 270 plaatsen in de kathedraal ter beschikking van de burgers. Er moest wel vooraf ingeschreven worden.

Die plaatsen waren heel snel volzet: het Luxemburgse hof staat heel dicht bij het volk, en alle leden van de Groot-Hertogelijke familie worden door de Luxemburgers op handen gedragen.

Nog 280 burgers kregen de kans de dienst te volgen in een speciaal opgerichte tent die naast de kathedraal staat. De hele dienst kon gevolgd worden op enkele grote schermen die op de place Guillaume waren opgesteld.

Nederlands

Tijdens de plechtigheid werd ook een woordje Vlaams gesproken. Gravin Alice van Havre, echtgenote van Stéphanie’s broer Olivier, sprak tijdens de voorbeden in het Nederlands.

Hiermee wordt nogmaals Stéphanie’s Belgische achtergrond in de verf gezet. Het is ook een teken van respect voor de vele Belgen die naar Luxemburg afzakten, of zij die de plechtigheid volgden op televisie.

Stéphanie de Lannoy volgde de lagere school in Ronse, maar geeft wel toe het Nederlands intussen niet meer vlot te spreken.

Eerste keer in stadhuis Vrijdag werden de prins en de gravin op het stadhuis al in de echt verbonden door burgemeester Xavier Bettel. Het was het allereerste prinselijk huwelijk in het stadhuis, voordien trouwden royals altijd in het koninklijk paleis.

De oudste zoon van groothertog Henri en groothertogin Maria-Théresia vond het belangrijk om in het stadhuis te trouwen. Hiermee wilde hij aantonen dat hij ook maar een mens is die zich aan de regels van het groothertogdom moet houden.

Burgemeester Bettel was vereerd het koppel in de echt te mogen verbinden. Met veel enthousiasme sprak hij het koppel toe: “Jullie huwelijk is het prachtige slot van een hele week waarin ons groothertogdom in het centrum van de internationale persaandacht heeft gestaan.” Hij verwees hiermee naar het feit dat Luxemburg voor het eerst een zetel kreeg toegewezen in de VN-Veiligheidsraad. “Samen met dit huwelijk wijst dit op een mooie toekomst voor het groothertogdom.”

Vanaf 18 uur is er muziekanimatie in de stad en om 20.20 uur wordt vuurwerk afgestoken, gevolgd door concerten van de Belgische zangeres Selah Sue en de Luxemburgse groep Funky P. op de place Guillaume II. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content