Prins Filip dient bonnetjes in

Prins Filip krijgt de kosten die hij tijdens handelsmissies in het buitenland maakt, via onkostennota’s terugbetaald.

Wanneer de prins bijvoorbeeld een lunch aanbiedt aan plaatselijke zakenlui, krijgt hij de rekening terugbetaald via het Agentschap voor Buitenlandse Handel (ABH). Het paleis benadrukt dat het steeds om reële kosten gaat die de prins in zijn functie als erevoorzitter van het ABH maakt. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Prins Filip krijgt de onkostenvergoeding pas sinds enkele jaren. Tot zeven jaar geleden kreeg hij een vaste dagvergoeding van 37,4 euro, evenveel als de andere delegatieleden. Toenmalig minister van Economie Fientje Moerman (Open VLD) stelde daar in 2004 in het parlement vragen bij en sindsdien krijgt de prins in de plaats dus een reële onkostenvergoeding.


250 euro voor een week buitenland

De prins springt wel zuinig om met zijn onkosten: sinds 2004 werd aan hem zo’n 4.985 euro terugbetaald. Daarmee blijft de prijs voor een week buitenland beperkt tot gemiddeld 250 euro. Hij maakt trouwens niet op elke reis gebruik van de onkostenvergoeding. Zo gaf hij na een handelsmissie naar Japan en Brazilië bijvoorbeeld geen bonnetjes af.

“Het bedrag verschilt van land tot land. Soms is er niets en een andere keer zijn de kosten weer wat hoger omdat er meer mensen worden uitgenodigd op bijvoorbeeld een lunch”, aldus de woordvoerder van het paleis, Pierre Emmanuel De Bauw. (Belga/SD/PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content