‘Prijs voor goed bestuur in Afrika’ gaat naar Namibische president Pohamba

Hifikepunye Pohamba (R) bij VN-topman Ban Ki-moon © Belga Image

De aftredende Namibische president Hifikepunye Pohamba wint de Mo Ibrahim-prijs voor Afrikaans leiderschap in 2014. Het is pas de tweede keer in de afgelopen zes jaar dat de prijs wordt uitgereikt. Met een bedrag van vijf miljoen dollar is het de duurste prijs ter wereld die naar een individueel persoon kan gaan.

De jaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan een verkozen Afrikaanse leider, die de levensstandaard van zijn of haar land heeft verhoogd en de macht op een vredevolle manier afstaat, meldt de Britse openbare zender BBC World.

Onafhankelijkheid

De 79-jarige Pohamba is een voormalige rebel die voor de onafhankelijkheid van Namibië vocht. Hij is medeoprichter van de South West Africa People’s Organisation (SWAPO), een gewapende beweging die jarenlang streed tegen de Zuid-Afrikaanse bezetter. Sinds de onafhankelijkheid van Namibië in 1990 domineert SWAPO de Namibische politiek met een absolute meerderheid.

Pohamba heeft er nu twee termijnen opzitten als president. Hij werd voor het eerst verkozen in 2004 en later herkozen in 2009. Na zijn aftreden wordt hij opgevolgd door ex-premier Hage Geingob.

‘In de tien jaar dat Hifikepunye Pohamba president is, is de reputatie van Namibië gevestigd als een goed bestuurde, stabiele democratie waarin alle bevolkingsgroepen deelnemen en met een vrije pers en respect voor de mensenrechten’, motiveerde juryvoorzitter Salim Ahmed Salim in Nairobi.

Omstreden

De Mo Ibrahim-prijs is in het leven geroepen door de Brits-Soedanese miljardair Mo Ibrahim, een ondernemer in de telecomsector en een van de rijkste mensen ter wereld. De prijs is ook omstreden omdat hij gepaard gaat met het hoogste bedrag dat naar een individueel persoon kan gaan. Bovenop de vijf miljoen dollar, waarvan de uitreiking wordt gespreid over tien jaar, krijgt de winnaar jaarlijks nog 200.000 dollar. De award is meer waard dan bijvoorbeeld de Nobelprijs.

De voorbije zes jaar werd de Mo Ibrahim-prijs echter vier keer – in 2009, 2010, 2012 en 2013 – niet uitgereikt wegens gebrek aan geschikte kandidaat. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content