Prijs voor de Vrijheid voor Dalrymple

De liberale denktank Libera! reikt zijn jaarlijkse Prijs voor de Vrijheid uit aan de Britse arts en schrijver Theodore Dalrymple.

Het is Bart De Wever die op 3 mei de lofrede zal uitspreken tijdens de prijsuitreiking in Leuven. Niet zo verwonderlijk, want de N-VA-voorzitter is een bekend aanhanger van de neoconservatieve publicist Theodore Dalrymple, de nom de plume van Anthony M. Daniels. ‘Dalrymple legt de vinger op de tekortkomingen van het systeem’, aldus De Wever.

De Brit werkte dertig jaar lang als arts en psychiater in gevangenissen en ziekenhuizen in Britse achterbuurten. Die ervaringen inspireerden hem voor zijn scherpe kritiek op de welvaartsstaat, die hij vooral in essays giet.

Bij Libera!, de opvolger van Nova Civitas, wijzen ze vooral op zijn relevantie voor de Lage Landen, waar de laureaat voor de Prijs van de Vrijheid traditioneel vandaan komt. ‘Dalrymple observeert en redeneert steeds vanuit de feiten uit zijn lange loopbaan. Ook als hij daarbij in botsing komt met het politieke en academische mainstream denken’, zegt Libera!-voorzitter Kristof Van der Cruysse. ‘Dat is zeldzaam. Het maakt hem dan ook tot een broodnodige stem in het Nederlandstalige maatschappelijke debat.’

De voorbije jaren ging de Prijs voor de Vrijheid onder meer al naar Ayaan Hirsi Ali, Frits Bolkestein en Urbanus.

Ann Peuteman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content