President van Kiribati plant volksverhuis naar Fiji

© Reuters

Wanneer Kiribati door de klimaatsverandering in zee verdwijnt, wil de president van de staat zijn bevolking integraal naar een lap grond in Fiji verhuizen.

De Oceanische staat Kiribati bestaat uit een groep van dwars over de evenaar liggende atollen, die vroeger in twee werd gesplitst door de internationale datumgrens. De toekomst van de koraaleilandengroep wordt momenteel fel besproken tijdens het klimaatdebat, omdat de laagste atollen minder dan een meter boven de zeespiegel uitsteken.

Om zijn inwoners tegen de gevolgen van de klimaatsverandering te beschermen is president Anote Tong van plan om 121 hectaren land van het hoofdeiland Viti Levu van Fiji aan te kopen. Wanneer Kiribati dan onder water komt te staan kan de hele bevolking van de staat gewoon naar het nieuwe stuk land verhuizen.

Het stuk land wordt verkocht door een Fijische kerkgemeenschap en Kiribati zal ongeveer 7,3 miljoen euro moeten neertellen voor de lap grond. Dat is een smak geld voor het arme Kiribati, maar Tong zegt dat het lang genoeg reserves over heeft van de mijnbouw in de jaren 70.


‘Kwestie van overleving’

“We hopen natuurlijk dat we niet iedereen op één stuk land moeten plaatsen, maar moest het absoluut nodig zijn, dan kunnen we het tenminste doen”, zei Tong. “Voor mij persoonlijk zal het niet meer nodig zijn, maar wel voor de jongere generatie. Voor hen zal verhuizen geen keuze maar een kwestie van overleving zijn.”

Plaats zou er genoeg moeten zijn op het nieuwe land. Het stuk grond dat de president wil aankopen is zo’n drie keer groter dan de grootste atol van Kiribati, dat meer dan de helft van de inwoners huist.


Besmet grondwater

Volgens president Tong zijn er de afgelopen tijd al verschillende dorpjes moet verhuizen en wordt het grondwater meer en meer besmet door het stijgende zeewater.

Het zeeniveau is echter nog niet zo sterk gerezen en volgens wetenschappers stijgt het gemiddeld maar met twee millimeter per jaar. Wel kan het tempo van die stijging door de klimaatsverandering de komende jaren heel wat hoger komen te liggen en wordt de toekomst van Kiribati ook bedreigd door veranderende regen-, golf-, en stormpatronen.


Toelating in april verwacht

Wat de inwoners van Fiji van de verhuisplannen van Kiribati vinden is nog niet geweten. President Tong moet eerst nog de officiële toelating van het parlement krijgen vooraleer hij het plan formeel kan bespreken met de overheid van Fiji. Die toelating wordt in april verwacht.

Volgens een woordvoerder van de Fijische overheid, Sharon Smith Jones, bestuderen verschillende agentschappen momenteel de verhuisplannen en zal de overheid binnenkort een officiële verklaring afleggen.


Een drijvend eiland

Verhuizen was niet president Tongs eerste idee om de gevaren van de klimaatsverandering uit de weg te gaan. Vorige plannen hielden onder meer het optrekken van zeemuren rond de koraaleilandjes en het bouwen van een drijvend eiland in.

Dat laatste idee bleek na wat rekenwerk echter te duur, maar Tong hoopt nog steeds enkele van de eilandjes te kunnen verstevigen zodat wanneer het ergst denkbare gebeurt, er toch nog enkele van Kiribati’s eilandjes zullen overleven. (PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content